Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul Fuar Hizmetleri A.Ş. (İFO) tarafından düzenlenen Uluslararası 6. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı’nın açılışına iştirak etti.

 

Bakan Eroğlu, açılış merasiminde yaptığı konuşmada, atık ve geri dönüşüm alanında Türkiye de bir sektörün oluştuğunu belirtti.

 

Atıkların rastgele atılmasının çevreye çok büyük zarar verdiğini söyleyen Eroğlu, İstanbul da bunun geçmişte yaşandığını, İSKİ Genel Müdürü olmadan önce 1994 te şehirde katı atıklar ve çöplerin gelişigüzel atıldığını ve bunun literatüre vahşi depolama olarak geçtiğini ifade etti.

 

Sonraki dönemlerde katı atık toplama alanında önemli gelişmelerin sağlandığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, 1994 yılında Tıbbi Atıklar Yönetmeliğine uygun olarak bütün tıbbi atıkların ayrı kaplarda toplanmasıyla alakalı çalışmalar yapıldığını ve bu şekilde İstanbul un çok önemli bir probleminin çözüldüğünü aktardı.

 

Tıbbi atıkların toplanılmasından sonra İstanbul da hastalık oranlarında büyük ölçüde düşüş kaydedildiğini, yapılan çevre yatırımlarının koruyucu hekimlik için de altyapı teşkil ettiğini bildiren Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, çevreye yapılan her yatırımın hasta ve ilaç masraflarını azalttığını söyledi.

 

Atıkların geri kazanılmasının sanayi ve ekonomiye büyük katkı sağladığını ve buna büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, Bakanlık olarak atıkların geri kazanılması ve yeni teknolojilere her türlü desteği verdiklerini vurgulayarak, Türkiye nin her yerinde atık yönetimi eylem planını uyguluyoruz. Bu anlamda belediyelerle ortak çalışmamız var dedi.

 

Ambalaj atıklarının geri kazanılması noktasında büyük mesafeler katettiklerini belirten Eroğlu, atık pillerin geri kazanılması için de lisans verdiklerini söyledi.

 

Bitkisel yağların geri kazanılması konusunda ev hanımlarına seslenen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu :

 

Bitkisel yağların mutfaklarda ayrı kaplarda toplanması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Gerekli çalışmaları hazırladık. Kadınların gerekli çabayı çevre için göstermesi gerek. Yağlar, kanalizasyon yoluyla dere ve göllere gittiğinde atık su arıtma tesisinin çalışma maliyetini artırıyor. Su yüzeyinde yağ tabakası oluşuyor ve suyun oksijen alması engelleniyor. Eğer yağ arıtılmadan göle ve dereye gidiyorsa yüzeyde tabaka oluşuyor. Bu durum, oradaki canlıların da yaşamını olumsuz etkiliyor. Bir gram yağ bile çok büyük kirliliğe sebep oluyor. Hanımefendilerden, bitkisel yağların ayrı kaplarda toplayarak çevreye katkıda bulunmalarını rica ediyorum. Belediyeler şu anda bunları alıyor. Ülkemizde her yıl 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Kızartma işlemlerinden sonra 150 bin ton atık yağ oluştuğunu tahmin ediyoruz. Toplam kapasitesi 400 bin ton olan 23 tesise lisans verdik. 2009 da yaklaşık 40 bin ton yağ toplandı. Bu bizim için yeterli değil.

 

Geçen yıl 53 bin ton akü toplandığını anlatan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, tıbbi atıklar için de sterilizasyon merkezleri kurduklarını, kapasitesi 100 bin ton olan 17 tesise lisans verdiklerini, tehlikeli atıkların bertarafı konusunda ise kapasitesi 600 bin ton olan çok sayıda tesise lisans verdiklerini kaydetti.

 

Eroğlu, 2009 da geri kazanılan tehlikeli atıkların 300 bin ton olduğunu bildirdi.

 

İFO Yönetim Kurulu Başkanı

İFO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Durak da tabii kaynakları ekonomiye yeniden kazandırmanın fuarın gelmek istediği önemli bir aşama olduğunu belirtti.

 

6 yıl içinde 600 firma ve temsilciliğin fuarda ürün sergilediğini anlatan Durak, bu yıl fuarın iki kat büyüyerek 27 ülkeden 300 e yakın firma ve temsilcinin katılımıyla gerçekleştiğini kaydetti.

 

Bakan Eroğlu, açılışın ardından stantları gezerek, geri dönüşüm ve atık toplama teknolojileri alanında yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

Yeşil Kamera Kısa Film Yarışması Ödül Merasimi

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu,  daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığının desteğiyle Recyling Industry Dergisi ve Türkiye Çevre Koruma Vakfınca üniversite öğrencileri arasında Atık ve Geri Dönüşüm konularında düzenlenen Yeşil Kamera Kısa Film Yarışması nda dereceye girenlere ödüllerinin verildiği merasime iştirak etti.

 

Merasimde konuşan Eroğlu, toplumun her kesiminin çevre konusunda eğitilmesi gerektiğini anlatarak, Bakanlık olarak çevre eğitimi konusunda Çevre TIR ını hazırladıklarını ve bu aracın Türkiye yi gezdiğini anlattı.

 

Bakan Eroğlu, 2012 yılının sonuna kadar vahşi depolama alanlarındaki katı atıkları düzenli toplamak için çalışmalarımız devam ediyor. Atık sularla ilgili eylem planları hazırladık. Türkiye deki 25 havzayı esas alarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Toplam atık suların yüzde 70 i arıtılabiliyor. Bu yeterli değil. 2012 ye kadar yüzde 90 a ulaşmayı hedefliyoruz diye konuştu.

 

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, daha sonra da Ambalaj Atıkları , Yenilenebilir Enerji , Tehlikeli Atıklar Elektronik Atıklar kategorilerinde ve Yeşil Kamera / Çevre Oscarı dalında dereceye girenlere ödüllerini verdi. www.cevreorman.gov.tr / 10 Haziran 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR