Vestas Türkiye de türbin üretiminde kararlı

Mehmet Ali Neyzi Vestas ın Türkiye yatırımları ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Dünyanın en büyük rüzgar türbini tedarikçisi Vestas’ın Türkiye ve Ortadoğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi Vestas’ın Türkiye’de rüzgar türbini üretimi konusunun rafa kalkmadığını söyledi.

 

Reuters haber ajansından Evrim Ergin’in sorularını yanıtlayan Neyzi bu amaçla Bandırma ve İzmir’de etüt çalışmalarının yapıldığını söyledi.

 

Rüzgar türbinin değişik parçalardan oluştuğunu bu yüzden üretim hedefinin de kademeli düşünülmesi gerektiğini söyleyen Neyzi Vestas Türkiye olarak sağladıkları türbinlerinin kulelerinin bir kısmını kendilerinin ürettiklerini ve ilk aşamada tamamını üretebilmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve üst yönetime sunduklarını belirten Neyzi bu önerilerinin kabul edilmesi halinde gerçekleştirdikleri projelerde nakliye masraflarından kurtularak rekabet avantajı sağlayabileceklerini söyledi.

 

Kanat üretimi konusunda ise Vestas Danimarka’nın uygun yatırım bölgeleri için bir araştırma yaptığını ve bu çalışmada Bandırma ve İzmir bölgelerinin böyle bir yatırım için tercih edilebileceğinin belirtildiğini söyleyen  Neyzi’ye göre bu çalışmanın yapılmış olması Vestas’ın bu konudaki ciddiyetinin ve hazırlıklı olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Mehmet Ali Neyzi’nin verdiği diğer bilgilere göre Vestas türbinlerinin Türkiye’deki kurulu gücü 350 megavata ulaştı ve bu rakamnın 2010 sonunda 500 megavata ulaşacağı bekleniyor. Ayrıca ortadoğu bölgesine de Vestas’ın ilgi gösterdiğini bu özellikle Suriye ve Lübnan gibi zengin petrol kaynakları bulunmayan ve santralleri eskimiş ülkeler için rüzgar enerjisinin önemli bir ALTERNATİF olduğu yine Mehmet Ali Neyzi tarafından röportajda ifade edildi. www.yesilekonomi.com / 22.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR