Muğla güneş tarlalarıyla güneş kenti haline gelebilir

Muğla Üniversitesi Temiz Enerji Kaynakları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MÜTEK AR-GE) ve Muğla Belediyesi Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretme çalışmalarını hızlandırdı. Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, yaptığı açıklamada, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmenin, çok büyük bir hızla dünyadaki enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında yerini aldığını belirterek, Muğla Üniversitesi ana yerleşkesinde tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 4 ünü güneşten elde ediyoruz dedi.

 

Oktik, maliyetler yeteri kadar ucuzlarsa ve yeterli kaynak bulunursa Muğla Üniversitesi nin var olan çatıların dahi güneş gözenekleri ile kaplanacağını ve üniversitenin elektrik ihtiyacının rahat karşılanacağını, kalan enerjiyinin de Muğla ve yakındaki Kötekli mahallesine verilebileceğini söyledi. Dünyada, elektrik enerjisini yerini hızla güneş enerjisinin almaya başladığını ifade eden Oktik, şöyle devam etti : Avrupa Birliği ülkeleri ve oradaki güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için yola çıkmış olan endüstriler 2020 yılına kadar Avrupa Birliği nin tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 12 sini güneş enerjisinden doğrudan doğruya elde etme hedefini koymuşlardır. Bu oldukça büyük bir rakamdır. Türkiye nin de bu konuda önüne hedefler koyması gerekiyor. Türkiye şuanda enerji ihtiyacının karşılanmasında dışarıya büyük ölçekte bağımlı. Tükettiğimiz enerjinin neredeyse 4/3 ünü dışarıdan almaktayız. Türkiye de sadece kendi imkanlarımızla enerjinin 4 te birini üretiyoruz. Bunun için elektrik enerjisi çok önemli. diye konuştu.

 

Türkiye de elektrik enerjisi için ileriki yıllara bakıldığında, kurulu gücün ihtiyaçları karşılaması için yeni enerji üretim istasyonlarının kurulması gerektiğine işaret eden Oktik, Yani yeni santraller oluşturulmalı. Bu termik olabilir, nükleer olabilir, gaz santralleri olabilir ama bunları bugünden planlasanız dahi Türkiye nin 2015 ile 2020 yılları arasındaki enerji açığını kapatmanıza yetmiyor. Bunun çözümü ise natif enerji kaynaklarının biran önce devreye girmesidir diye belirtti. Oktik, Muğla Üniversitesi Temiz Enerji Kaynakları Araştırma ve Geliştirme Merkezi nin yürüttüğü çalışmalar ile Akdeniz Ülkeleri Güneş Enerjisi Platformu içinde çalıştıklarını ve Avrupa Güneş Enerjisi Platformu ile Dünya Güneş Enerjisi Platformu na üye olduklarını, Türkiye yi temsil ettiklerini belirtti.

 

MUĞLA GÜNEŞ ENERJİSİ BAKIMINDAN UYGUN ŞARTLARA SAHİP

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretme çalışmaları kapsamında, Güneş Evi inşaatını tamamladıklarını anımsatarak, şöyle dedi: 50 metrekare civarında Güneş Evi miz var. İzolasyon ve gün ışığından direk faydalanma da dahil olmak üzere panellerimizle elektrik üretimi yapıyor. Bu çalışma ile Muğla halkına güneş enerjisinden sadece sıcak su değil elektrik enerjisi de elde edilebileceğini göstermek istedik. Muğla şuanda güneş enerjisi bakımından çok zengin ve uygun şartlara sahip.

 

Türkiye nin yenilenebilir enerji kaynaklarının bol olduğu bir ülke olmasına rağmen enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün dışarıya bağımlı olarak aldığına dikkati çeken Gürün, şunları söyledi : Özellikle Muğla, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda güneş enerjisinden yararlanabilecek en ideal illerden biri. Çünkü bu tür enerjiden yararlanabilmek için nem oranının düşük olması gerekiyor. Nem oranı ne kadar düşük olursa elde edilen enerji o kadar artıyor. Muğla merkezde de bu durum mevcut. Türkiye nin yıllık ortalama güneşleme süresi 7.2 saat ama Muğla nın ortalama güneşleme süresi 8.3 saat. Yani biz ortalamanın çok üstünde güneş alıyoruz .

 

Muğla nın elinde bulunan potansiyeli en iyi şekilde kullanması gerektiğini savunan Osman Gürün, şöyle devam etti : Muğla belediyesi olarak yenilenebilir enerji kullanımında bazı çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalarımız çerçevesinde güneş evi kurduk. Bunun yanı sıra Muğla ya bir güneş tarlası kazandırmak istiyoruz. Güneş tarlasını 300 dönümlük arazi üzerine kuracağız. Bunun için ön çalışmalarımızı tamamladık. Bu projeyi hayata geçirmek için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısının çıkmasını bekliyoruz. Bu çıkacak yasada yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin kilovat saatinin ücreti belirlenecek. Eğer bu kanun çıkarsa Muğla da 300 dönümlük bir alanda bunu rahatlıkla yapabiliriz ve Muğla yı bir güneş kenti haline getirebiliriz. www.yeniasir.com.tr / 06 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR