Prysmian Grubu, Paris’te elektrik üretimi ve iletimi konularında lider 11 Avrupalı Grup ile birlikte endüstriyel ortaklık anlaşmasına imza attı.

 

Ekoloji, enerji, sürdürebilir gelişim ve şehir ve ülke planlamasından sorumlu Fransız Bakan Jean-Luis Borloo ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın özel danışmanı Henri Guaino’nun himayesinde başlatılan girişim, Akdeniz aşırı bir kablo şebekesi olan ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya yenilenebilir enerji taşıması planlanan Transgreen projesini mümkün kılmayı hedefliyor.

 

Projede, Prysmian Grubu nun yanısıra Abergoa, Alstom, Areva, Atos, Origin, CDC Infrastructure, EFD, Nexans, RED Eléctra de Espana, RTE, Siemens ve Veoia firmaları da yer alacak. 12 ortak firma, özellikle Akdeniz’de yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerjinin iletimini gerçekleştiren, teknik, endüstriyel, ekonomik, finansal, düzenleyici ve kurumsal özelliklere sahip tüzel kişi merkezi koordinasyonunun altında olacaklar.

 

Başlangıç olarak 3 yıllığına kurulan ve Akdeniz Güneş Planı’nın (MSP) bir parçası olan Transgreen , ucuz kömür kaynaklarından sağlanan elektriğin kullanımı esnasında geçiş hızını arttırmaya yarayacak elektrik sistemlerinin tasarım ve mühendislik işlerinde işbirliğini teşvik etmek amacıyla özellikle Güney bölgelerdeki diğer şirketlere de açık. Transgreen, projeye dahil olan ülkeler, Avrupa Komisyonu, bilim camiası, kalkınma bankaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın ilişki içinde çalışacak. Çalışmalar, Desertec (Avrupa elektrik tüketiminin, 2050 yılı itibariyle yüzde 15’e kadarının Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesinde toplanacak güneş ve rüzgar enerjisiyle sağlanması amaçlanıyor) gibi diğer Avrupa güneş projeleriyle işbirliği içinde yürütülecek. Avrupa Güneş Projesi , Akdeniz’in güney ve doğu bölgelerinde, 2020 yılı itibariyle yenilenebilir enerji (özellikle güneş) altyapı çalışmalarının, toplamda 20 GW ile fark yaratacağını öngörüyor. Bunun 5 GW’si Avrupa’ya ithal edilecek; böylece Akdeniz aşırı bölgelerde enerji iletimi ve yeni altyapı bağlantıları için, özellikle doğru akım ile işletilen yüksek ve ekstra yüksek gerilim denizaltı kablo ve sistemlerine dayanan elektrik sistemlerine ihtiyaç doğacak.

 

Prysmian Grubu için bu proje, yenilenebilir enerji sektöründeki olası gelişmeler için bir fırsat niteliğinde. Grup, yeraltı ve denizaltı enerji kablo ve sistemleri sektöründe dünya çapında lider konumda: Almanya’da Alpha Ventus ve İngiltere’de Greater Gabbard ve Thanet gibi Kuzey Avrupa’daki denizaşırı rüzgar santralleri tasarladı ve hayata geçirdi. Grup, yakın zamanda da Almanya’daki ilk 300 kV HVDC (yüksek gerilim doğru akım) bağlantısı olan deniz aşırı rüzgar santrali projesi BorWin2 için sözleşme imzalamıştı.

Yenilenebilir enerji ve enerji sektörlerinde büyük vaatleri olan Prysmian Grubu, temiz enerjinin kullanılması için bir Pan-Avrupa denizaşırı kablo şebekesini teşvik etmek amacıyla doğmuş bir kuruluş olan Friends of the Supergrid in (FOSG) de kurucu üyelerinden biri. www.yapitr.com / Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR