Türkiye elektrikte transit ülke oluyor, kesinti bitiyor

Türkiye, elektrikte de ilk otobanını açıyor. AB standardının geldiği projede Avrupa ile elektrik ticaretinin önü açılırken, zaman farkı avantajı ile elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.

 

Enerjide kavşak ülke olmayı hedefleyen Türkiye, elektrikte de Avrupa otobanını açıyor. 18 Eylül de Türkiye nin Avrupa ile elektrik hatlarının entegre projesi tamamlanıyor. AB standardının geldiği projede Avrupa ile 5000 megavatlık elektrik ticaretinin önü açılacak, özellikle tüketimin yoğun olduğu saatlerde Avrupa elektrik hattı devreye girerek elektrik kesintilerine çözüm olacak. Elektrik altyapısına 5 yılda 6 milyar dolar yatırım yapan Türkiye, Avrupa ile elektrik hatlarının entegre edecek bağlantı çalışmalarını tamamladı. Önümüzdeki hafta hizmete açılacak hat sayesinde Avrupa ile karşılıklı elektrik ticareti başlayacak. Nabucco, Türkiye – Yunanistan - İtalya Doğalgaz ve Samsun - Ceyhan, Bakü - Tiflis - Ceyhan Petrol Boru hatlarıyla enerjide kavşak ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye, böylelikle elektrikte de Ortadoğu, Afrika ve Avrupa nın köprüsü olma yolunda önemli adım atmış olacak. TransGreen ve Descartes gibi Afrika güneş tarlalarında üretilen yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa ya taşıyacak, 50 milyar euroluk projelerin önü açılacak. Avrupa ile 500 megavatlık elektrik ticareti başlayacak. Bir yıllık izleme ve gözetim süresinin ardından bu kapasite birkaç yıl içinde 5000 megavata kadar yükseltilecek.

 

KESİNTİLER BİTECEK

Enerji Bakanlığı yetkilileri, özellikle Avrupa ile birkaç saatlik zaman farkının büyük avantaj olduğunu belirterek, "Doğu Avrupa ülkeleriyle karşılıklı elektrik transfer edeceğiz. Bu da kesintilerin azalmasında büyük kolaylık sağlayacak" diye konuştu.

 

Elektriğe AB standardı geliyor

6 yıldır Avrupa Birliği ile elektrik iletim hatlarının entegre çalışmalarını yürüten Türkiye Elektrik İletim A.Ş., büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Yetkililer, Avrupa ile entegrasyonun elektrik iletim hatları altyapısı ve üretilen elektriğin kalitesini de arttırdığını belirterek, "Türkiye, elektriğine de kalite getirdi" açıklaması yaptı.

 

Enerji köprüsü rüya değil, gerçek oluyor

Türkiye, 2002 yılından bu güne kadar, Acara (Gürcistan), Irak, Nahçıvan ve Yunanistan ile mübadele kapsamında karşılıklı elektrik ticareti gerçekleştiriyor.

 

Türkiye ile Suriye arasındaki elektrik ticareti 2006 yılında başladı. 2009 yılı sonuna kadar Suriye ye 1 milyar 522 milyon 93 bin 977 kWh elektrik enerjisi ihraç edildi.

 

Suriye ye yapılan ihracatın 4 katına çıkarılması için geçen ay anlaşma imzalandı.

 

Özel sektör toptan satış şirketleri, 16 Eylül 2003 den itibaren Irak a elektrik ihraç ediyor. www.sabah.com.tr / ekonomi / 10  Eylül 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR