Bakan Yıldız dan Hazine Garantisi Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe yapılacak yatırımlar için hazine garantisine gerek bulunmadığını belirterek, "Bu yatırımlar için hazine garantisi yok. Hazine garantisi vermeyi de düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye nin yaklaşık 80 milyar dolarlık bir enerji sektör portföyü var. Sektör kendini zaten çeviriyor, herhangi bir hazine garantisine ihtiyacı yok" dedi.

 

Bakan Yıldız, Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre başkanlığındaki Fransa Şirketler Hareketi (MEDEF) heyetini, bakanlık binasında kabul etti. Kabulde Türkiye nin enerji alanındaki yatırımları ve projeleri hakkında Fransız heyetine bilgi veren Bakan Yıldız, nükleer enerji modeli konusunda, Akdeniz ve Karadeniz e birer nükleer santral yapmak istediklerini söyledi. Her iki santralin 2023 yılında, bütün unsurlarıyla işletmede olacağını belirten Bakan Yıldız, Akdeniz e yapılacak nükleer santrale ilişkin Rusya Federasyonu yla anlaştıklarını hatırlattı. Bu santralin olabildiğince yerli üretimle yapılacağına işaret eden Bakan Yıldız, "Buranın 15 yıl azalan oranlarda alım garantisi var. Ortalama, yarısını alım garantisi, yarısını serbest piyasaya arzı var" diye konuştu.

 

HAZİNE GARANTİSİ VERMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ

Serbestleşen sektörün, özel sektörün kendi arasında rekabetine dayalı olacağını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

 

"Biz bu rekabetin elektrik fiyatlarını ucuzlatacağı kanaatindeyiz. Bu yatırımlar için hazine garantisi yok. Hazine garantisi vermeyi de düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye nin yaklaşık 80 milyar dolarlık bir enerji sektör portföyü var. Sektör kendini zaten çeviriyor, herhangi bir hazine garantisine ihtiyacı yok. Şu anda özel sektörün kamu kurumlarından 1 liralık alacağı yoktur. Varsa yarın gelip alabilirler. O yüzden sağlam bir enerji altyapısı kuruyoruz. Güvenilir, sürdürülebilir ve kararlı bir işletmecilik anlayışıyla."

 

Bakan Yıldız, Karadeniz e yapılacak nükleer santral için Güney Kore nin farklı şartları olduğunu bildirdi. "Bunların değerlendirmesinin sonuna geldik" diyen Yıldız, "Bildiğiniz gibi dünyada nükleer santrallerin yapımcıları santrali yaparlar ve teslim ederler. İşletmesine karışmazlar. Biz işletmelerde de bir nevi parmaklarının içinde olmasını istiyoruz. Çünkü biz bu işe yeni başlıyoruz" şeklinde konuştu.

 

ELEKTRİKTE SENKRON ÇALIŞMASI

Bakan Yıldız, daha sonra heyette yer alan Fransız özel sektör temsilcilerinin sorularını cevaplandırdı. Dünya Bankası ndan geldiğini belirten bir özel sektör temsilcisinin, uzun vadeli yatırım kararı alan yabancı yatırımcılara nasıl bir garanti verildiğine ilişkin sorusu üzerine Bakan Yıldız, Nabucco Projesi nde uzun vadeli kredilerin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Biz de her projeyi kendi içerisinde, kendine kazanabilecek proje garantileriyle ön plana çıkıyor" dedi.

 

Konuya ilişkin nükleer enerji santrali konusu örnek gösteren Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

 

"Nükleer de, 3+7+40 yıllık bir konudan bahsediyoruz. 3 yıl dizayn, lisans, 7 yıl yatırım ve 40 yıllık da bir işletme. Yani toplam 50 yıldan bahsediyoruz. En az 20 milyar dolarlık bir yatırım. Ve hazine garantisi yok. Çünkü burada mekanizma, sistem kendi kendini besliyor. O 80 milyar dolarlık sektör tamamen bunların alımı üzerine kurulmuş. O yüzden yatırımcıyı tedirgin edebilecek bir konu ortada kalmıyor."

 

Bakan Yıldız, elektrikte Avrupa ile senkron haline gelmenin test çalışmalarının başladığını ve artık Yunanistan ve Bulgaristan ile eşzamanlı çalıştıklarını söyledi. Bir yıl içerisinde Fransa da üretilen elektriğin Türkiye de, Türkiye de üretilen elektriğin de Fransa da üretilebileceği bir sisteme geçeceklerini vurgulayan Yıldız, senkron çalışmasıyla geniş bir pazar yapısının oluşturulacağına dikkati çekti.

 

YENİLEBİLİR ENERJİ KANUNU, MECLİS AÇILINCA GÜNDEME GELECEK

Petrol ve boru hatlarının güvenliğiyle ilgili bir soruya Bakan Yıldız, Türkiye nin enerji hatlarının kesiştiği bir coğrafyada bulunduğuna işaret ederek, "Bunların güvenliğiyle alakalı dün de açıklama yapmıştım, teknolojik bir kısım unsurları değerlendireceğiz" diye konuştu.

 

Bakan Yıldız, yenilebilir enerji ve rüzgar enerji lisansı konusundaki yasal düzenlemeleri ilişkin bir soruya, "Yenilenebilir Enerji Kanunu, Meclis açılır açılmaz gündeme gelecek. Yalnız bir şeyi açıkça belirtmeliyim ki, fiyatlar değişmeyecek. Bu yaklaşık 5,5 Euro centlerde olan alım garantisi devam edecek. Yani sistemin şu anda rüzgarla alakalı önünü tıkayan hiçbir şey yok. O yüzden eğer lokal problemler varsa bunlardan bilgimizin olmasında fayda var" diye konuştu.

 

DANIŞTAY REFORMU

Fransız bir özel sektör temsilcisinin, Danıştay reformu özelleştirmeyi daha da hızlandıracak mıdır? sorusu üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:

 

"Türkiye bildiğiniz gibi bir referandum sürecinden geçti. Zaman zaman kurumlarımızın birbirlerini daha iyi anlaması gereken konular olmadı değil. Zaman zaman enerji sektöründe, farklı sektörlerde hukuki bir kısım sıkıntılar çıktı. Ben bu referandum sürecinin Türkiye deki kurumları da birbirine biraz yaklaştırıcı bir sonucu olduğuna inanıyorum. Ülkemiz için, Türkiyemiz için uğraşıyoruz. Daha iyi anlayacağımız kanaatindeyim birbirimizi. Biz bir hukuk devletiyiz ve hukuki kurallar içerisinde Türkiye nin büyümesini, değişmesini ve dönüşmesini istiyoruz. Daha iyi bir süreç yaşayacağımız kanaatindeyim."

 

Enerji Bakanı Yıldız, Botaş la yapılan anlaşmaların daha uzun vadeli olup olmayacağına yönelik bir soruya ise, "Gaz alım anlaşmasının garantileriyle ilgili Botaş, daha özel anlaşmalar yapabilecek. Yani daha uzun dönemli kontratlartte yer alan Fransız özel sektı yapabilecek" karşılığını verdi.

 

Bakan Yıldız, dünyanın büyüdüğünü ancak Türkiye nin, dünyanın ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüdüğüne dikkati çekerek, "O zaman daha fazla yatırım, daha fazla hareket lazım bize. Her ülkeyle gerçekleştirebilecek kadar proje portföyümüz var. Japonya dan ABD ye kadar olan bütün yatırımcı ülkelerin Edirne den Kars a kadar fırsat bulacakları zemin var" şeklinde konuştu.

 

FRANSIZ İŞADAMLARI HEYETİ BAŞKANI LEMİERRE

Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre ise, kendilerine gösterilen sıcak karşılama için Bakan Yıldız a teşekkür ederek, "Sizin hem politikanızı, hem de ihtiyaçlarınızı artık daha iyi anlıyoruz" dedi.

 

Fransa nın Türkiye nin ilk sıradaki müşterilerinden ve yatırımcılarından olduğunu ifade eden Lemierre, "Dolayısıyla sizin çok başarılı olmanızı çok arzu ediyoruz. Bunun için de bu başarıda ortak olmak istiyoruz" diye konuştu.

 

Enerji alanında yapılan görüşmeler sonucunda, Fransız şirketlerin çok büyük deneyim sahibi olduklarını dile getiren Lemierre, Fransa nın da stratejik projelerde yer almayı arzu ettiğini belirtti. "Bakanlar her zaman politikalarını anlatmakta çok başarılılar. Ancak bu sabah siz daha da iyisini yaptınız" diyerek, Bakan Yıldız ın alakalı tutumundan övgüyle bahseden Lemierre, şöyle devam etti:

 

"Siz bize en azından müsait olduğunuzu gösterdiniz çalışmak için. Pratik konularda çok müsait olduğunuzu gösterdiniz. Şirket sahipleri için asıl önemli olan da bunlardır. Tabii ki bu etkileşim de biz de çok büyük bir memnuniyet yaratıyor. Ve şundan emin olabilirsiniz biz Fransız işadamlarında çok büyük bir karşılık bulacaksınız. Biz sizinle çalışmak için müsaidiz, yanınızdayız. Ne zaman isterseniz siz ve çalışma arkadaşlarınızı ziyaret etmeye hazırız."

 

GAZ, ELEKTRİK VE GÜNEŞ ENERJİSİYLE İLGİLENİYORUZ

Bir gazetecinin Fransız şirketlerinin Türkiye de ilgilendikleri enerji projeleri nelerdir? Fransa nın Nabucco ya katılmak konusundaki ısrarı devam ediyor mu? sorusuna Lemierre, Fransız şirketlerin özellikle gaz, elektrik ve güneş enerjisi sektörleriyle ilgilendiğini söyledi. Lemierre, nükleer projelerle de ilgilenmeye hazır olduklarını ifade ederek, "Fransız şirketleri de her zaman bu projelere dahil olmaya hazırlar. Türkiye de önemli projeler var. Bizler de umut ediyoruz ki bu projelere katılabiliriz" diye konuştu.

 

Nabucco Projesi ne Gaz de France nin 7. ortak olmasıyla ilgili bir soruya Lemierre, "Bu konuda görüşmeler var" karşılığını verdi.

 

Öte yandan, Bakan Yıldız, konuk heyetin sorularını cevaplarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın kendisini telefonla aradığı bilgisi ulaştı. Bunun üzerine Bakan Yıldız, "Sayın başbakanımız arıyor. Müsaade ederseniz bir dakika" diyerek, salonda ayrıldı ve görüşmesini tamamladıktan sonra salona geri döndü.

 

Toplantı sonunda gazetecilerin Başbakan ile görüşmenin içeriğini sorması üzerine Bakan Yıldız, görüşmenin rutin olduğunu söyledi.

www.haberfx.net / 22.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR