GE’nin hedefi kurulu rüzgar türbininde 20 bini aşmak 

GE rüzgâr enerjisi endüstrisinde 10. yılını kutluyor. GE bu yıl tüm dünyada kurulu rüzgâr türbinlerinin 20 bin adedi aşmasını bekliyor.

 

Rüzgar enerjisi sektörüne 2002 yılında Enron Wind’i satın alarak giren GE bugüne kadar toplam 18 bin rüzgâr türbini kurdu. Kurulu kapasitesini 500 MW’tan 28 GW’a çıkardı. Şirketin işletmede olan filosu, her yıl New York Şehrine güç verecek kadar çok temiz enerji üretiyor. Son on yıl içinde ABD’de kurulu her iki rüzgâr türbininden birine sahip olan GE, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Polonya, Türkiye gibi pazarlarda önemli santral projelerine imza atıyor. 

 

GE Yenilenebilir Enerji Başkan Yardımcısı ve AWEA (Amerikan Rüzgâr Enerjisi Birliği) Yönetim Kurulu Eski Başkanı Vic Abate, “ALTERNATİF enerji sektöründeki yolculuğumuzun başındayız. Geçmiş 10 yıldaki başarılarımızı daha da artırmayı hedefliyoruz. Son 10 yılda inovasyona yaptığımız 2 milyar dolar yatırım, rüzgâr endüstrisinde büyük bir değişim yarattı ve rüzgârı güvenilir, rekabet gücü olan, yenilenebilir bir karbonsuz enerji kaynağı yapmaya yardımcı oldu”, dedi.

 

GE’nin rüzgâr enerjisi konusunda oldukça iyimser olduğunu belirten Abate, “Rüzgâr enerjisi maliyeti orta çift haneli rakamlardan orta tek haneli rakamlara geçti ve bu büyük oranda rüzgâr türbini verimliliğinden, imalat üretkenliğinden ve emre amadelik iyileştirmelerinden kaynaklandı. Önümüzdeki iki yıl içinde rüzgâr, gezegenin elektriğinin yüzde 5’ini üretecek ve önümüzdeki on yıl içinde ilk üç yeni enerji üretim kaynağından biri olmaya devam edecek”, diye ekledi.

 

GE’nin bu alanda geliştirdiği son ürünü olan 1.6-100 türbininin toplam siparişleri 2,750 MW’ın üzerine ulaştı. 100 metrelik bir rotor çapına sahip 1.6-100 türbini yüksek performans ve verimlilik sunuyor, düşük rüzgârlı ortamlarda daha fazla enerji yakalıyor. GE’nin gelişmiş teknoloji ürünü 2.5 serisi rüzgâr türbinlerinin ise tüm dünyadaki kurulu kapasitesi 2 GW’ı geçti. Abate, GE’nin rüzgâr endüstrisi için yakın gelecekte en fazla büyümesi beklenen pazarları Avrupa, Kanada, Brezilya, Çin ve Hindistan olarak sıralarken, GE’nin bu pazarların her birinde iyi bir konuma sahip olduğunu belirtti.

www.geleceginenerjisi.com

19.06.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR