K. Amerika’da rüzgar yatırımlarının 145 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Pike Research tarafından yayınlanan rapor, Kuzey Amerika rüzgar sektörünün gerileyen maliyetler ve çok daha etkin hale gelen rüzgar türbinleriyle birlikte daha parlak hale gelmekte olduğunu ortaya koyuyor.

 

Dünyanın en büyük ikinci rüzgar enerjisi pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri’nde 2010 yılında 5,784 MW yeni kapasite hayata geçirildi. Her ne kadar 2011 yılı sektör için zorlu bir yıl olduysa da bugün bölge, dünyanın kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin yüzde 22’sini oluşturuyor. Pike Research tarafından yayınlanan “Wind Energy Outlook for North America” başlıklı rapor, Kuzey Amerika rüzgar enerjisi piyasasına ilişkin fırsatlara yönelik derin bir analiz içeriyor. Rapor’a göre 2017 yılı itibariyle bölgede kurulu kapasite -2011 yılının iki katına ulaşarak- 125 GW düzeyini geçecek.  Bununla birlikte temiz teknoloji pazarına ilişkin tahminler, Kuzey Amerika’da offshore da dahil olmak üzere 145 milyar dolar düzeyinde yatırım yapılacağına işaret ediyor.

 

Konsolidasyonlar, önemli bir adım olacak

Pike Research analisti araştırmanın Dexter Gauntlett “Kuzey Amerika rüzgar enerjisi sektöründeki iyileşme kademe kademe gerçekleşiyor. Sektör oyuncularının bir çoğu türbin maliyetlerinin ciddi oranda gerilemesi ile birlikte çok daha iyimser hale geldiler” diyor. Yüksek vergilerin sektörün potansiyelini gerçekleştirmesini engellediğini ifade eden Gauntlett sözlerine şöyle devam ediyor: “ABD, 10 milyon konutun ihtiyacını karşılayabilecek elektriği rüzgar enerjisinden elde ediyor ancak hala önemli oranda büyüme fırsatı söz konusu. Rüzgar, bugün toplam elektrik üretiminin sadece yüzde 2.3’ünü oluşturuyor. Bazı ülkelerde bu oranın yüzde 20’ler civarında olduğunu düşünürsek, yapılması gereken çok şey var.” Rüzgar sektörünün güçlenmesinin yollarından bir tanesinin gerçekleştirilecek konsolidasyonlar olduğu ifade ediliyor. Geçtiğimiz üç yıl çerisinde Kuzey Amerika’da -çoğunluğu dikey birleşme olmak üzere- çok sayıda satınalma ve birleşme gerçekleşti. (Detaylı bilgi: Pike Research)

www.geleceginenerjisi.com

08 Mart 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR