Çin ve Rusya enerji işbirliği alanında anlaşmalar imzaladı

Çin ve Rusya, enerji işbirliği desteklemek için çeşitli anlaşmalara imza attı.

        

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Pekin ziyareti sırasında kömür, doğal gaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanında işbirliği anlaşmaları imzalanırken, anlaşmaların toplam değerine ilişkin bilgi verilmedi.

        

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Pekin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus yetkililerin, 2015 yılında başlamak üzere Çin’e doğalgaz tedariki konusunda Çinli yetkililerle görüşmeler yaptığını söyledi.

        

“Rusya, Çin’in doğal gaz talebinin tamamını karşılamaya hazır” diyen Seçin, Çin ile doğalgaz arzı konusundaki görüşmelerin iyi gitmesi halinde Rusya’nın, gelecek yılın ortasına kadar ticari anlaşmaları imzalayabileceğini ifade etti.

        

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko da “fiyat hariç doğalgaz tedarikinin koşulları konusunda anlaşma sağlandığını” belirtti.

        

Dünyanın en büyük enerji üreticisi Rusya, petrol ve doğalgaz piyasasında en büyük ihracatını Avrupa’ya yaparken, dünyanın en büyük enerji tüketicisi Çin ve Rusya, enerji kaynaklarını ve piyasalarını çeşitlendirmeye çalışıyor.

        

Rusya, geçen ay sonunda Sibirya’nın doğusundan Çin’e bağlanan 1000 kilometre uzunluğundaki ham petrol boru hattının kendi bölümünü açmıştı. Bu boru hattı, Rusya’nın petrol yataklarını Çin’in kuzeydoğusundaki önemli petrol üretim merkezi Daqing’e bağlıyor.

        

Bu arada, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı Medvedev, “İki ülke arasındaki ilişkinin tamamıyla Rus ve Çin halklarının çıkarına olduğuna inanıyorum” dedi.

        

Hu da iki ülke arasındaki ortaklıkta “yeni dönemi” överek, “İki taraf da Çin ve Rusya arasındaki mevcut işbirliğinin yeni başlama noktasına dayandığına inanıyor” diye konuştu. www.milliyet.com.tr / ekonomi / 27 09.20

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR