Enerjide dışa bağımlılık yeni bağımlılıklar yaratır

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Necdet Pamir, "Enerji güvenliği, ekonomik güvenliğin ve ulusal güvenliğin yaşamsal unsurlarındandır" dedi.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi nin düzenlediği Türkiye Enerji Politikaları ve Dağıtım Şebekelerinin Özelleştirilmesi konulu panelde Türkiye ve dünya enerji politikaları masaya yatırıldı. Kaçak elektrikle mücadelesi nedeniyle katledilen Elektrik Mühendisi Hasan Balıkçı nın anısına düzenlenen panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren TMMOB İKK Sekreteri Mustafa Altıokka, TMMOB nin ülke kaynaklarının etkin kullanılmasında üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam ettiğini kaydetti.

 

Paneli yöneten EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise Hasan Balıkçı nın yanısıra 6 Nisan 1997 yılında EMO Koordinasyon Toplantısı ndan dönerlerken bir trafik kazası sonucu hayatlarını kaybeden Tevfik Okumuş, İbrahim Atalı, Mehmet Aysan ve Celal Polat ın da bugün hayatta olmasını çok istediğini vurguladı.

 

Mak tan sonra söz alan panelin ilk konuşmacısı Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Necdet Pamir de, Türkiye nin rüzgar ve güneş enerjisini doğru kullanması gerektiğini belirtti. Enerjinin her ülkenin ekonomik ve sosyal gelişiminin en temel ve sürükleyici gereksinimlerinden biri olduğunu vurgulayan Pamir, "Enerji güvenliği, ekonomik güvenliğin ve ulusal güvenliğin yaşamsal unsurlarındandır" dedi.

 

Türkiye nin doğalgazda yüzde 98, petrolde yüzde 92 daşı bağımlı olduğunu dile getiren Pamir, Türkiye nin enerji politikalarının bir an önce değiştirilmesi gereğine vurgu yaptı.

 

Türkiye de mevcut kaynakların kar hırsı ile hoyratça kullanıldığını savunan Pamir, şunları söyledi:

 

"Enerjide kar hırsı ve hoyratça kullanımın altyapısını iktidar hazırlıyor. Güneş, hava bize yeter diyemeyiz. Rüzgar ve güneş kaynaklarımızı doğru kullanmak zorundayız. Entegre politikalarla doğru projeler geliştirmeliyiz. Enerji politikası güvenlik, dış politika, ulaştırma, ekonomi, eğitim, sanayi, tarım, çevre ve diğer politikalarla çok boyutlu yaklaşım gerektirir. Doğalgazda büyük oranda Rusya ya bağımlıyız. Bu bağımlılık özellikle nükleer olmak üzere farklı alanlarda yeni bağımlılıklar getiriyor. Bağımlılıklar katmerlenerek artıyor. Türkiye nin kaynakları yetersiz tezi yanlıştır. Türkiye de yeteri kadar petrol ve gaz aranmamıştır. Linyitin üçte ikisi, Hidrolik in dörtte üçü geliştirilmeyi bekliyor. Rüzgar enerjisinde sadece bin mw devrede. Güneşte tüketimin iki katı kadar el değmemiş enerji bulunuyor. Bu durumda kaynak yok demenin mantığı da yok."

 

Pamir, dünyada 1.5 milyar insanın elektrikten yoksun yaşadığını, 2.6 milyar insanın da enerji kaynaklarını kullanadığını söyledi. www.yeniadana.net / 24 Ekim 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR