Akat ve Osmangazi Çevre için El Ele

Osmangazi Belediyesi nin çevre konusunda gösterdiği hassasiyet ulusal düzeyde de birçok kuruluşun dikkatini çekiyor.

 

2009 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı nın katılım ve koordinasyonu ile kurulan Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması Platformu nun (AKAT) Türkiye genelinde sürdürdüğü çalışmaların Bursa daki adresi Osmangazi Belediyesi oldu. Atık kaynakların değerlendirilmesi konusunda ortak bilinç oluşturmak amacıyla Ördekli Kültür Merkezi nde düzenlenen basın toplantısına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Akat sorumluları katıldı.

 

Osmangazi Belediyesi nin hayata geçirdiği çevre projelerinin birçok belediyeye örnek teşkil ettiğini belirten Başkan Dündar çevreye sahip çıkma noktasında sivil toplum kuruluşlarına ve belediyelere büyük iş düştüğünü vurguladı. Dündar "Belediyemiz evsel atıklar, ambalaj atıkları, bitkisel atık yağlar, atık pil ve bataryalar, elektronik atıklar, plastik poşet konularında çok ciddi çalışmalar yürütmektedir.

 

Bu çalışmalar sadece Bursa da sınırlı kalmamış, Çevre ve Orman Bakanlığı na bağlı AKAT yetkililerinin de dikkatini çekmeyi başarmıştır. Vatandaşımız, sivil toplum kuruluşları ve devlet el ele verirse inanıyorum ki ülkemiz geri dönüşüm konusunda dünyaya ders verecek konuma gelecektir" diye konuştu.

 

AKAT yetkilileri, Başkan Dündar ı çevre konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı tebrik ederken, Osmangazi Belediyesi nin diğer belediyelere örnek olması gerektiğini vurguladı.

 

Osmangazi Belediyesi nin geri dönüşüm projeleri

Hayatımızı kuşatan, insanları ve diğer canlıları kucaklayan dünyamıza sahip çıkmak ve gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakmak için Osmangazi Belediyesi önemli projelere imza atıyor. İşte o projeler:

 

Evsel Atıklar

Kalabalık nüfusuyla dikkat çeken Osmangazi de çevre sorunlarının başında evsel atıklar geliyor. Osmangazi Belediyesi konut ve işyerlerine kapaklı ve tekerlekli atık konteynırları edinme gibi devrimsel bir zorunluluk getirilerek ilçeyi bu sorundan kurtarmayı başarmıştır.

 

Ambalaj Atıkları

1 ton cam atığı 100 lt petrol, 1 ton plastik %95 enerji tasarrufu, 1 adet metal içecek kutusu 100 wattlık ampulün 20 saat çalışması, 1 ton kağıt kartonun geri dönüşümü ile ise 17 ağacın kesilmekten kurtarılması sağlanıyor. Ayrıca unutulmamalı ki 1 cam şişe 4.000 yıl, plastik 1.000 yıl, Bir teneke kutu 10-100 yıl, bir sigara filtresi 2 yıl süre ile doğada yok olmuyor.

 

Osmangazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü nün dağıttığı mavi renkli özel geri dönüşüm poşetleri ve kutuları sayesinde ekonomiye tekrar kazandırılabilen atıkların, evsel atıklardan ayrı olarak da biriktirilip toplanması sağlanıyor. Bu çalışmalarla geri dönüşüm tonajını her yıl artıran Osmangazi, Türkiye çapında en fazla geri dönüşebilen atık toplayan belediyeler arasında yer alıyor.

 

Osmangazi ilçe sınırları içinde 2010 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 10.000 ton geri dönüşüm atığı toplanmıştır.

 

Bitkisel Atık Yağlar

Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin %25 ini oluşturuyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor.

 

Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde kullanılmış bitkisel yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasak. "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" kapsamındaki çalışmalar, Osmangazi Belediyesi tarafından büyük bir hassasiyetle yürütülüyor. Henüz dünyada bile yeni sayılan atık yağ toplama uygulaması ile Osmangazi Belediyesi bilgi verildiği takdirde atık yağları hemen toplatıyor.

Osmangazi ilçe sınırları içinde 2010 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 33.000 kg bitkisel atık yağ tonlanmıştır.2009 ve 2010 yılından bugüne kadar toplam 64.000 kg bitkisel atık yağ toplanmıştır.

 

Atık Pil Ve Bataryalar

En pahalı enerji kaynakları arasında gösterilen piller, bünyesinde insan ve çevre sağlığı açısından ölümcül kimyasallar barındırıyor. Çevreye gelişi güzel atılan atık pillerin yapısındaki ağır metaller toprak, hava ve suya karışarak solunum ve gıda zinciri ile insan vücuduna girmesine de neden olabiliyor.

 

İşte bu özellikleri itibariyle atık pillerin hem çevreye zarar vermemesi hem de geri dönüştürülüp ekonomiye kazandırılması için Osmangazi Belediyesi, ilçedeki tüm marketlerde, hastanelerde, okullarda, kamu ve özelkurumlarda, muhtarlıklarda, eczanelerde, telefon satış noktalarında, fotoğrafçılarda bilgilendirme çalışmaları yürütmüş bunun yanı sıra pil kutusu, bidonu ve afiş bırakılarak toplama noktaları oluşturulmuştur.

 

Bu noktalarda biriken atık piller düzenli aralıklarla belediye çalışanları tarafından toplanmaktadır. Osmangazi ilçe sınırları içinde 2010 yılı Ekim ayı itibariyle 4.500 kg, 2008-2009 ve 2010 yılından bu güne kadar toplam 9.000 kg atık pil toplanmıştır.

 

Elektronik Atıklar

Kullanım ömürlerini tamamlamış elektrikli ve elektronik aygıtlardan oluşan elektronik atıklar ya da kısaltılmış adıyla e-atıklar, kapladıkları büyük yer ve içerdikleri zehirli maddelerle dünyada gittikçe büyüyen bir sorun.

 

E-atıkların evsel atıklardan ayrı toplanması çalışmaları 2008 yılından bu yana Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülüyor. Bunun için de Exitcom Recycling Atık Taşıma Toplama ve Depolama şirketi ile çalışılıyor.

 

Bu kapsamda okullara ve çeşitli resmi kurumlara e-atık konteynırları yerleştirildi. Buralarda biriken e-atıklar, düzenli aralıklarla toplanarak geri dönüştürülmek üzere muhafaza etmesi için Exitcom a veriliyor. Osmangazi ilçe sınırlarında 2010 Ekim ayı itibariyle 10.000 kg elektronik atık toplanmıştır. 2009 ve 2010 yılından bu güne kadar toplam 12.000 kg elektronik atık toplanmıştır.

 

Plastik Poşetler

Çevreye karşı sorumluluk çalışmalarının en önemli uygulamalarından biri de vatandaşı naylon poşetlerden vazgeçip bez torba, file, kesekâğıdı gibi çevre dostu natifleri kullanmaya özendirmek. Tüm çevre sorunlarının olduğu gibi bu gerçeklerin farkında olan Osmangazi Belediyesi ciddi adımlar atarak kentimizi çevre bilinci konusunda dünya kentleri ile yarışır hale getiriyor.

 

Bu adımlardan biri de pazar yerlerinde, kamu kurumlarında, okullarda vatandaşları ve öğrencileri bilgilendirmek ve bez torba kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile bez torba dağıtım çalışmaları yapılmaktır.

 

2010 yılında toplam 10.000 adet bez torba dağıtımı yapılmıştır.

Osmangazi Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü çatısı altında çeşitli projelerle çalışmalarını sürdürmektedir. www.sondakika.com / 09 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR