İsteyen Kendi Elektriğini Üretebilecek

Artık rüzgâr ya da güneş gibi kaynaklarla 500 kilovatın altında elektrik üreteceklerin lisans almasına gerek yok.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili beklenen yönetmelik çıktı. Artık rüzgar ya da güneş gibi kaynaklarla 500 kilovatın altında elektrik üreteceklerin lisans almasına gerek yok.

 

Devrim niteliğindeki uygulamayla; özellikle toplu konut, okul, hastane gibi yerler kendi elektriklerini üretebilecek.

 

Türkiye son 5 yılda rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çok önemli adımlar attı.

 

Bunların sonuncusu 3 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik oldu. Artık yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, 500 kilovat kapasiteli santral kuracaklar için lisans istenmiyor. Yönetmelikte tüzel kişilere ayrıcalıklar da var.

 

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Numan Sabit Çetin, konuyla ilgili şunları söyledi:

 

"Tüzel kişilerin şöyle bir özelliği var; üretim fazlalarını satabiliyorlar... Eğer bu santraller elektrik donanımları ve mekanik donanımlarının yüzde 75’inin yerli olduğunu belgelerlerse, üretmiş oldukları elektrik enerjisinin fazlasını perakende satış fiyatı üzerinden satıyorlar."

 

Sektörde çığır açacak uygulamayla, toplu konut, hastane, okul, gibi yerler de artık kendi elektriklerini üretebilecek.

 

Rüzgar enerjisi için 500 kilovatlık bir sistem kurulduğunda, ortalama yüzde 25 kapasite faktörüyle 250 evin elektrik enerjisi ihtiyacı rahatlıkla karşılanabiliyor.

 

Uygulamayla, toplu konutlar da çevre dostu ve ucuz enerji kaynağına kavuşmuş olacak. www.trt.net.tr / çevre / 18 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR