Arsenik arıtma tesisinin enerji maliyeti güneş enerjisi ile sıfırlanacak

Aksaray ın içme suyu için yapılan arsenik arıtma tesisinin enerji maliyetinin sıfırlanması konusunda güneş enerjisinden yararlanılacak.

 

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, AK Parti İl Başkanı Latif Ağır ve Enerji Bakanlığı nda uzman elektronik elektrik mühendisi Osman Demirci ile birlikte Aksaray ın içme suyu için yapılan arsenik arıtma tesisinde incelemede bulundu. Heyet tesisin enerji sarfiyatının önlenmesi konusunda araştırma yaptı. Elektrik elektronik mühendisi Osman Demirci, arsenik arıtma tesisinin ayda 30 bin liralık elektrik maliyeti olacağını ancak bunun güneş enerjisi sistemi ile çözüme kavuşabileceğini savundu.

 

Mühendis Demirci, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, AK Parti İl Başkanı Latif Ağır ile birlikte Niğde ye giderek Zengen de bir hayvan üretme çiftliğinde bulunan güneş enerjili elektik üretim sistemini tanıttı ve bu sistemin Aksaray daki arsenik arıtma tesisinde uygulanabileceğini kaydetti. Elektrik Mühendisi Osman Demirci ise tesisin aylık 30 bin TL olan elektrik maliyetinin güneş enerjisi yoluyla sıfırlanabileceğini, belirterek şunları söyledi; "Zengen de bir üretim çiftliğinde kurulu olan bu güneş enerjili elektrik üretim sistemi bu çiftliğin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bilindiği gibi Aksaray da en çok güneş alan bölgelerden birisi. Aksaray a yeni yapılan Arsenik Arıtma Tesisinde inceleme yaptık. Bu tesisin aylık elektrik maliyeti 30 bin lira olacaktı. Güneş enerjisi ile temin edilecek elektrik sayesinde Aksaray Belediyesi her ay 30 bin lira elektrik parası ödemekten kurtulacak. Sıfır maliyetle kendi elektriğini üretebilecek. Ve su hizmetinde kullanabilecek" dedi.

 

Belediye Başkanı Nevzat Palta ise arsenik arıtma tesislerinin enerji masrafını önlemek için güneş enerjisi sistemini düşündüklerini belirterek şunları söyledi; "Bildiğiniz gibi Aksaray ın içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kullandığımız bağlı içme suyu hattına yeni bir Arsenik Arıtma Tesisi yaptırdık. Tesisimiz tamamlandı, şu anda test aşamasında. Ancak bu tesisimizin devreye girmesiyle Aksaray Belediyemize maddi yönden her ay 30 bin liralık elektrik maliyeti getirecek. Biz bu konuda Bakanlık nezdinde yaptığımız araştırmalar sonucunda elektrik mühendisi arkadaşımız Osman Demirci ile irtibata geçtik. Aksaray a geldiler arıtma tesisimizde inceleme yaptılar. Tesisin çok yüksek olan elektrik maliyetinin güneş enerjisi sistemi sayesinde sıfır maliyetle düşeceğini söylediler. Bunun bir örneğini Niğde Zengen de bir üretim çiftliğinde gördük. İnceleme yaptık. İnşallah Arsenik arıtma tesisimizde de güneş enerjisi kullanarak belediyemizi ayda 30 bin TL elektrik masrafı yapmaktan kurtarmış olacağız." Aksaray (CİHAN) 05 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR