Rüzgar enerjisi, 2020’de üç kat büyüyecek

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) Avrupa Birliği’nde rüzgar enerjisinin gelişimine ilişkin senaryoları ortaya koyduğu bir rapor yayınladı.

 

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) Yöneticisi Justin Wilkes "Avrupa’da yer alan rüzgar çiftliklerinde gerçekleştirilecek 194 milyar Euro tutarında yatırımla 2020 yılı itibariyle rüzgar enerjisi üretiminin üç katına çıkmasını bekliyoruz. Bu başarının sürükleyicisi, AB tarafından ortaya konulan 2020 hedefine yönelik güçlü altyapı olacak. Bu altyapıya 2020 yılından sonra da ihtiyacımız olacak” dedi.

 

Rüzgar enerjisinin, sadece Avrupa’nın sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefine önemli bir katkı sağlamakla kalmayacağını ifade eden Wilkes’e göre rüzgar enerjisi, pahalı fosil yakıtlardan uzaklaşmada, yeni iş alanları yaratılmasında, Avrupa’nın çok daha rekabetçi olmasında ve çok daha güvenli ve yenilenebilir enerji üretilmesinde büyük katkıya sahip olacak.

 

Rapor’da yer alan tahminlere göre; rüzgar enerjisinden elde edilen elektriğin 182 Terawatt saat-TWh (2010 yılında AB’nin toplam talebinin yüzde 5.5’i) seviyesinden, 2020 yılında 581 TWh (toplam talebin yüzde 15.7’si) seviyesine yükselmesi bekleniyor.

 

EWEA`nın "Pure Power" başlıklı raporu 27 AB üyesi ülkenin 2020 yılına kadar rüzgar enerjisi kapasitesinde oldukça farklı yükselişler sergileyeceğini ortaya koyuyor. Almanya ve Danimarka gibi bu alanda uzun yıllardır çalışmaların yapıldığı, gelişmelerin yaşandığı pazarların yüzde 1.8 ve 1.6 gibi büyüme oranları ile diğerlerine göre daha düşük büyüme tecrübeleri yaşamaları bekleniyor. Önümüzdeki on yılda diğer ülkelerin rüzgar enerjisindeki büyüme oranlarının şöyle gerçekleşmesi tahmin ediliyor: Finlandiya (x 9.6), Bulgaristan (x 8.0), Çek Cumhuriyeti (x 7.4), Lüksemburg (x 7.1) ve Romanya (x 6.5).

 

2020 yılı itibari ile rüzgardan elde edilecek elektrik üretimin Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve İngiltere’nin hane halkının toplam elektrik tüketimine eşit düzeyde olacağı düşünülüyor.

 

2030 yılında rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 1,154 TWh (toplam talebin yüzde 28’i) düzeyinde olacak.

(Detaylı bilgi: EWEA Pure Power report)

www.geleceginenerjisi.com

11 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR