ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA), Türkiye`nin yeni temiz ve verimli enerji kaynaklarını geliştirme çabalarını desteklemek amacıyla Kömür Madenlerinden Metan Gazı Çıkarma (CBM) ve Elektrik Üretimi Projesi`ne yönelik Hema ile hibe anlaşması imzaladı.

 

USTDA Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Carl Kress ile Hema Doğal Enerji Kaynakları Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Umurtak arasında hibe anlaşması imzalandı. 449 bin 960 dolar tutarındaki hibe anlaşması kapsamında uygulanacak projeyle Türkiye`de 800 ile bin civarında yerli istihdam olanağı ve 150 milyon dolar değerinde yeni iş imkanlarının yaratılacağı belirtilen açıklamada, Türkiye`nin temiz enerji hedeflerine daha fazla destek sağlamak amacıyla USTDA`nın ABD`deki akıllı şebeke teknoloji sağlayıcılarını 20 Türk devlet ve özel sektör yetkililerine tanıtacağı kaydedildi. 2012 yılı bahar aylarında gerçekleştirilecek projeye yönelik USTDA Bölge Direktörü Carl Kress, Türkiye`deki temiz enerji sektörünün büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Türkiye`nin hızla büyümekte olan ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Her iki proje de USTDA`nın Türkiye`nin ekonomisini geliştirmedeki çabalarını desteklemek açısından heyecan verici katkılardır" ifadelerini kullandı.

 

Akıllı şebeke ticaret heyetinde yer alan delegeler, bilgi ve iletişim teknolojisi sektörü ile enerji sektörünün önde gelen firmalarıyla toplantılar yaparak, ileri düzeyde akıllı şebeke teknolojisi hakkında bilgi edinmek amacıyla ABD`ye gidecek. 2009 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji ve temiz kömür teknolojisi alanındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin anlaşma memorandumu (MOR) imzaladığı hatırlatılan açıklamada, anlaşma gereği "USTDA, öncelikli olarak güneş enerjisi, akıllı şebeke, jeotermal ve enerji verimliliği alanındaki Türk devlet ve özel sektör projelerini desteklemek için hibeler vermiştir" denildi. (İHA)

www.haber01.com

05.12.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR