Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaşa hem doğalgaz hem de elektrikte daha uygun, daha ucuz fiyatla bu kaynağı kazandırma isteklerinin süreceğini bildirdi.

 

Yıldız, katıldığı 2. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı nın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Enerji tasarrufu ve verimliliği ilgili şu ana kadar mutfak çalışmalarını bitirdikleri strateji belgesine son şeklini vermek için bu toplantıda bir araya geldiklerini ifade eden Yıldız, toplantıda sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri ve bakanlıkların koordine ettiği strateji belgesine son şeklinin verileceğini söyledi.

 

Yıldız, Vatandaşlarımızın bu kültürü kazanması, içselleştirilmesiyle ilgili 2011 yılında önemli bir çalışma yapacağız. Tüketimlerin israfa vardırılmaksızın yapılmasıyla ilgili yüzde 20 ler mertebesinde daha az enerji harcayacak bir noktaya gelmemiz lazım dedi.

 

Bakan Yıldız, Botaş ın doğalgaz kontrat devirleriyle ilgili sürece ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

 

Botaş yönetim kurulu kararını aldıktan sonra tabii ki bu süreç başlamış oluyor. Bu gaz kontrat devri belli dilimler halinde ihaleye çıkılarak gerçekleştirilecek. Tabii ki Rusya Federasyonu da bunu sattığı için Rusya ile de konuşarak biz Mavi Akım dan olmasını tercih ediyoruz. Batı hattından bu yıl içinde yenilenecek kontratın devam etmesinden yanayız, enerji arz güvenliğimiz açısından. Ama al ya da ödelere iyi bir teklif koyabilmek açısından biz özel sektörün bu tür ihalelere istekli olduğunu biliyoruz. Amacımız şudur: bu devrettiğimiz 6 milyar metreküp ile birlikte daha ucuza bağladıkları gaz tedarikini bizzat müşteriye yansıtarak daha ucuz satarak, hatta Botaş ile kamuyla rekabet ederek daha uygun fiyatlarda gaz satmalarını sağlamaktır. Hem özel sektör kazanacak hem vatandaşımız kazanacak. Ben buna özel sektörün de rağbet ettiğini biliyorum. Şu anda elektrikte serbest tüketicilerden yüzde 18 ler civarında bir portföyün, elektriği yüzde 22 ler civarında daha ucuz kullandığını görüyoruz. Bu sevindirici bir durum.

 

Serbestleşen ve rekabet ortamının arttığı bir özel sektör yapılanması içerisinde vatandaşlara daha ucuz elektriğin gideceği bir yapı sağlamayı istediklerini belirten Yıldız, bu politikaları sürdüreceklerini, hem doğalgazda hem de elektrikte daha uygun ve daha ucuz fiyatlarla vatandaşlara bu kaynağı kazandırma isteklerinin süreceğini söyledi.

 

AL YA DA ÖDE

Taner Yıldız, al ya da ödede yaklaşık 4 milyar metreküp civarında bir rakam biriktiğini belirterek, Al ya da öde, Türkiye nin doğalgaz fiyatını ödeyip de şu anda kullanmadığı ama ileride kullanacağı gaz miktarı demektir. Biz bu parayı bir avans niteliğinde veriyoruz. Bağışlanmış, hibe edilmiş bir para değildir bu. Bu para tekrar vatandaşımızın kullanacağı doğalgazla alakalı sonradan alacağı miktarın ödenmiş avansı niteliğindedir. Bu para boşa verilmiş bir para olmayacaktır. Rusya ya, İran a veya herhangi bir gaz tedarikçisine ülkeye hibe edilmiş para olmayacaktır diye konuştu.

 

Rüzgar santralleri ihalesine ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, tekli başvurulardan bin 400 megavat, ikiden fazla yatırımcının müracaat ettiği çoklu başvurulara ilişkin şu anda 700 megavatlık acilen bir ihale açılacağını söyledi.

 

Yıldız, ihalenin, lisans sahibi olacakların artık adreslerinin belirleneceği bir süreç olacağını ifade ederek, Rüzgarda süreç tabii ki biraz uzadı. Bunu telafi etmek açısından da iki üç ay içerisinde bu noktaları bitirmek istiyoruz dedi.

 

BENZİN FİYATI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran ın önümüzdeki günlerde İstanbul da gerçekleşecek nükleer zirvesine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

 

İran ve batılı ülkeler arasında, nükleer yakıtın herhangi bir alıkonması, emanet edilmesi veya ara buluculuk yapılmasıyla ilgili bizden her talep edildiğinde biz buna hazır olduğumuzu birçok vesile ile belirtmiştik. Şimdi de aynı noktadayız. 20-21 Ocak ta İstanbul da bu toplantı yapılacak. Dışişleri Bakanlığımız da bu konudaki her zamanki özverili çalışmasını devam ettirecek.

 

Akaryakıt fiyatlarına ilişkin sorular üzerine de Yıldız, petrol fiyatlarının arttığı şu günlerde dolar paritesinin de 1,60 seviyelerine yaklaştığını hatırlatarak, böyle bir ortamda tersine sinerji oluştuğunu

söyledi.

 

Bakan Yıldız, 2008 yılının başında ham petrol fiyatlarının bu rakamları bulduğunu ancak döviz paritesinin 1,18 ler civarında olduğunu hatırlatarak Neredeyse döviz 1,5 katına çıktı. Hemen hemen yüzde 92 ler seviyesinde ham petrol ithalatı yapan ülkemizde rakamların bu geldiği noktanın izahı budur dedi.

 

Kaçak akaryakıt rakamlarında, marker sisteminin uygulanmasıyla birlikte azalış olduğunu söyleyen Yıldız, ancak bunun tamamen bitmediğini, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

AA / 13 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR