Türk Telekom`dan enerji tasarrufuna destek

Türk Telekom, 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nde, 81 ildeki tüm ofislerinde 1 saat süreyle bilgisayar monitörleri ile yazıcıları kapatarak enerji tasarrufu konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

 

Türk Telekom açıklamasına göre, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak hedefiyle ofis uygulamaları ve iş süreçlerini sürdürülebilirlik prensiplerine göre dönüştüren şirket, bu sürece tüm çalışanlarını, tedarikçilerini ve müşterilerini dahil ediyor.

 

Bu çerçevede, Dünya Çevre Günü`nde enerji tasarrufu konusuna dikkati çekmeyi hedefleyen Türk Telekom, tüm ofislerinde 1 saat boyunca bilgisayar monitörleri ve yazıcıları kapatacak. Etkinlik sonucunda, yaklaşık 6 bin 315 kilovat saat enerji tasarrufu sağlanacak. Günün önemine dair farkındalık yaratmak amacıyla tüm Türk Telekom çalışanlarının bilgisayar ekranlarında iklim değişikliğine yönelik özel içerikler de yer alacak.

 

Türk Telekom`un çevre dostu projeleri

Türk Telekom, 2010-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında, Türkiye`de telekomünikasyon sektöründe raporlama yapan ilk ve tek şirket oldu. Şirket, yaptığı raporlamayla üç yıl boyunca "Karbon Saydamlık Liderleri" arasında yer aldı.

 

Türk Telekom, çevre korumaya en büyük faydalarından birini "BuluTT" ürün ailesi üzerinden sağlıyor. Bulut bilişimin avantajlı hizmetleri, Türk Telekom müşterilerine enerji maliyetlerini ve olumsuz çevresel etkilerini azaltmaları konusunda yardımcı oluyor. BuluTT hizmetlerinden faydalanan şirketler, yerel sunucu kullanımına göre yüzde 30 daha az enerji kullanımı ve karbon salınımı sağlıyor.

 

Şirket`in enerji verimliliği ve tasarrufu alanında attığı bir diğer önemli adım ise "Bina Otomasyon Sistemleri" konusunda oldu. Son 3 yılda 33 binada yapılan otomasyon çalışmaları sayesinde elektrik tüketiminde yılda yaklaşık 1,5 milyon kilovat saat, doğalgaz tüketiminde de yılda yaklaşık 370 bin metreküp (3,5 milyon kilovat saat) tasarruf sağlandı. Bu sistemle toplamda 5 milyon kilovat saat enerji tasarrufu yapılarak yılda 3 bin 125 milyon kilogram karbon salınımı engellenmiş oluyor.

 

Türk Telekom ayrıca yaptığı optimizasyonlar sonucunda filodan kaynaklanan karbon salınımını yılda yaklaşık 1,7 milyon kilogram karbondioksit azalttı. Bu optimizasyonların temelini filodaki araçlarda GPS uygulamasına geçmek ve mevcut araçları yeni nesil araçlarla değiştirmek oluşturuyor. Akaryakıtla çalışan araçların egzoz gazı emisyonlarının çevreye verdiği zararı ve küresel ısınmaya etkisini dikkate alan ve bu bağlamda 2013 yılı içinde araç filosuna 5 adet elektrikli otomobil ekleyen Türk Telekom, filosundaki elektrikli araç sayısını daha da artırmayı hedefliyor.

 

Türk Telekom, yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirme yaklaşımı çerçevesinde 2011 yılından beri rüzgar ve güneş enerjisini daha verimli kullanabilmek için çalışmalar yaparken, hibrit modellerin denenmesi için de projeler geliştiriyor. Şirket ayrıca Santral Dönüşümleri, Fiberkentt Projeleri, Free-Cooling Klima Sistemler ve Bina- Salon Optimizasyonları gibi sistem dönüşümlerine yönelik projeler yürütüyor.

 

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardına sahip olan Türk Telekom`un çevre korumaya yaptığı bir diğer katkıyı ise kağıt tüketimini azaltmaya yönelik çalışmaları oluşturuyor. Bu çerçevede hayata geçirilen Elektronik Belge ve Doküman Yönetim Sistemi (ediTT Projesi) ile yılda 10 ton kağıt tasarrufu sağlanıyor. Proje tamamlandığında yılda 320 metreküp su ve yılda 124 bin 400 metreküp sera gazı salınımının engellenmesi öngörülüyor.

 

Şirket ayrıca e-fatura uygulamasıyla da kağıt tüketiminde tasarruf sağlıyor. Merkezi Baskı Projesi aracılığıyla yılda 186,75 ton kağıt tasarrufu gerçekleştirilirken, 3 bin 174 ağacın doğada kalması da sağlandı.

İSTANBUL (AA)

04 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR