Enerjiye Yatırım Yapmak İsteyenlere Yol Açılıyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, rüzgar enerjisinde dünyanın yenilik peşinde olduğunu bildirdi.

 

Mazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerjiye yatırım yapacak kurumlara önemli destekler verildiğini belirtti.

 

Rüzgar, güneş, jeotermal yatırımcısının yolunu açtıklarına dikkati çeken Mazıcıoğlu, "Enerji alanına yatırım yapmak isteyen sektöre destek veriyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıları Türkiye`ye yatırıma davet ediyorum. Yatırım için babayiğit arıyoruz. Bunların ülkemizde çok olduğuna inanıyorum" dedi.

 

Bir rüzgar gülünün 7,5 megavat enerji üretebildiğini hatırlatan Mazıcıoğlu, Türkiye`de bunu geliştirmek için mücadele verdiklerini vurguladı. Enerjide son yıllarda önemli gelişmelerin olduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, Türkiye`nin 2002`de 19 megavat olan rüzgar enerjisi kurulu gücünün 3 bin 500 megavata yükseldiğini vurguladı. Bu gelişimin teşviklerle olduğunu söyleyen Mazıcıoğlu, şöyle devam etti:

 

"Rüzgar enerjisinde dünya yenilik peşinde. Biz de bu alanda yatırım yapanlara destek veriyoruz. 2010 yılından sonra rüzgar enerjisine yatırımda ciddi artış yaşandı. Çünkü rüzgar, güneş ve jeotermal enerjisi üreten kişilere teşvik veriyoruz. Allah`ın verdiği rüzgarın enerjiye dönüşmesi için mücadele ediyoruz. Jeotermal kurulu gücümüz 2002`de 17,5 megavatken, geçen yıl sonunda 311 megavata ulaştı. Hidroelektrik gücümüz de 12 bin 241 megavattı. Şimdi  22 bin 289 megavat oldu. Bunlar yıl sonunda daha da artacak."

 

Göreve geldiklerinde Türkiye`de elektrik üretim santralinin 300 olduğunu anımsatan Mazıcıoğlu, bu sayının 910`a yükseldiğini dile getirdi.

 

Ekonominin enerjiyle büyüdüğünü vurgulayan Mazıcıoğlu, "Ekonomide yükselme oluyorsa enerji gideri de artıyor. Bu da üretim, ihracat ve çarkların dönmesi demektir" ifadesini kullandı.

 

Avrupa`nın dağı taşı enerji yatırımı için kullandığını bildiren Mazıcıoğlu, en son Almanya gezisinde bunu fark ettiğini söyledi. Mazıcıoğlu, Türkiye`de de en ufak güneş ve rüzgar enerjisi yatırımının bir takım gruplarca engellenmeye çalışıldığını sözlerine ekledi. ADEM YILMAZ, Gaziantep (AA)

04.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR