2 bin avroluk güneş kolektörünü siyah kumaştan 300 TL ye üretti

Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil Mühendisliği bölümünden emekli olan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Avrupa da 2 bin avroya satılan güneş kolektörlerini, siyah kumaş kullanarak 300 liraya mal etti.

 

Emekli olduktan sonra kurduğu Tekstil Araştırma Derneği (TADER) çatısı altında projeler yürüten Tarakçıoğlu, su ısıtıcı kolektörler için pahalı bakır boru veya özel siyah levha yerine, kumaş veya keçeden oluşan ucuz bir tekstil yüzey kullandı. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "Tekstil esaslı, borusuz su ısıtıcı kolektörlerde güneş enerjisi, siyah yüzey tarafından emilerek bu yüzeyin içinden akan su veya sıvıya doğrudan aktarılıyor. Bu sayede ısı transferi, yüksek bir verimlilikle gerçekleşiyor. Mevcut sistemlerden yüzde 40 daha ucuza mal olan yeni sistem, yüzde 35 daha verimli çalışıyor. Mevcut kombilerle birlikte kullanıldığında, ısıtma enerjisinden de yüzde 35 tasarruf sağlıyor. Hibrit panel, ayrıca elektrik de üretebiliyor." dedi.

 

Akıllı şapka, baret, başörtüsü, parka, mont, kaban, battaniye, yorgan ve minder gibi giysi ve eşyalarla akıllı perde, panjur, jaluzi, çatı konstrüksiyonu ve seyyar güneş sobası gibi ürünlerine 17 nin üzerinde patent alan Tarakçıoğlu, yine patentli olan tekstil esaslı güneş kolektörü için KOSGEB den 250 bin liralık araştırma geliştirme projesi desteği aldı. Teks-Tar Güneş Enerjileri, Isıtma, Soğutma ve Tekstil Ltd. Şti. yi kuran Tarakçıoğlu, Polser firması işbirliğiyle Çiğli İlçesinde üretim yapacak.

 

Güneş kolektörlerinin maliyetinin önemli bir kısmını, içinden suyun aktığı boruların oluşturduğunu belirten Işık Tarakçıoğlu, buluşu sayesinde suyun yüksek verimle ısıtılabildiği kolektörlerin, pahalı ve komplike boru sistemlerine gerek kalmadan yapılabildiğini ifade etti. Borusuz kolektörlerin esasını, suyun uzun kıvrımlı bir boru yerine, siyah bir kumaşın içinden akıtılmasının oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "Kumaş, keçe gibi tekstil yüzeyleri, liflerden oluşan ipliklerin dokunmasıyla elde ediliyor. Tüm tekstil yüzeylerinde lifler arasında onbinlerce, yüzbinlerce kılcal boşluk bulunmakta ve bunlar kılcal boru görevi görmektedir. Arka yüzü sıvı geçirmez şekilde kaplanmış kumaşın ön yüzüne, üst kenarından delikli veya yarıklı bir boru vasıtasıyla kolektörün eni boyunca düzgün olarak dağıtılmış şekilde sıvı akıtıldığında, kılcal emme sayesinde yüzeyin içine işlemekte ve sonra da yerçekimi sebebiyle içindeki kılcal boşluklardan aşağıya doğru süzülmektedir. Isıtmada kullanılan sıvı, kumaş yüzeyinden 45 derece eğimli olarak 2 metreden aşağıya doğru akıtıldığında süzülme süresi, 20 saniye ile 20 dakika arasında değişebiliyor." şeklinde konuştu.

 

Tekstil esaslı güneş kolektörüyle evlerin ısıtılıp soğutulması, su ısıtılması, ayrıca incir ve kayısı gibi tarım ürünlerinin kurutulması ve sera ısıtması yapılabildiğini dile getiren Tarakçıoğlu, öncelikle tarım sektörüne yönelik üretim planladığını söyledi. 10 köy için 200 kilogram kapasiteli kolektör ve kurutucu imal edileceğini belirten Tarakçıoğlu, Avrupa ülkelerinde 2 bin avroya satılan kolektörlerin çok daha verimlisini 300 lira civarında maliyetle yapacaklarını, bu sayede de ülkenin döviz kaybının da önüne geçeceklerini kaydetti. Güneş kolektörlerinde 30 derece olan havanın sıcaklığının 70 dereceye kadar çıkarılabildiğini, bu havayla her türlü sebze ve meyveyi kurutmanın mümkün olduğunu açıklayan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, şunları söyledi:

 

"Kayısı, incir, üzüm, kırmızı biber, soğan, domates, elma, Antep fıstığı, fındık, defne yaprağı, tütün, baharatlar ve bitki çayları kurutulabilir. Üzüm, güneş altında yedi sekiz günde kuruyor. Bu kolektörle süreyi üç dört güne çektik. İncirde ise bir güne iniyor. Ortalama 6 tonluk incir üreten bir aile işletmesi, 30 günde bütün ürününü kurutabilir. Bu sistem, aflatoksin tehlikesini de ortadan kaldırıyor. Hızlı kurutma yaptığı için büyük alanlara gerek kalmıyor. Açık havada kurutma sırasında yağmurla ürünün ıslanması da önleniyor. Bu kolektörden, yılın 12 ayı yararlanmak mümkün. Yaz aylarında meyve ve sebze kurutmada, kışın da ev ve su ısıtılmasında kullanılabiliyor."

(CİHAN) 21 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR