Türkiye`nin ilk solar kurutma tesisi Fethiye`ye kuruluyor

Muğla`nın Fethiye ilçesinde güneş enerjisinden yararlanılarak Türkiye`de ilk kez solar kurutma tesisi kuruluyor. Tesisle Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi`ndeki arıtma çamurlarının kurutulması sağlanacak.

 

Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereği arıtma çamurlarının evsel atıklarla birlikte depolanması yasaklandı. Aynı yönetmeliğin 4`ncü maddesi ile de arıtma çamurlarının en az yarısının kurutulması şekliyle kötü kokunun giderilmesi isteniyor. Yapılan bu değişiklikten yola çıkarak Fethiye`ye Türkiye`de ilk olacak şekilde solar kurutma tesisi kuruluyor. 12 bin ton yıllık kapasiteye sahip olacak Fethiye Solar Kurutma Tesisi`nde yüzde 22 kuruluğa sahip yaklaşık 32 ton arıtma çamurunun yüzde 50 kuruluğa getirilerek düzenli depolanabilmesi sağlanacak. Güneş enerjisinden elde edilen ısı ile çamurun kurutulması prensibiyle çalışacak olan tesisin ilk yatırım maliyetinin 1 milyon Euro olduğu bildirildi. Fethiye Belediye meclisinde kabul edilen Solar Kurutma Tesisi, 10 yıllık işletme hakkıyla birlikte özel bir firma tarafından yapılacak.

 

Fethiye Belediyesi su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (FESKİ) Müdürü Mete Karacadağ, kurutma tesisindeki fanlar, havalandırma sistemleri ve kullanılacak ileri teknolojili biyofiltreler sayesinde bölgede herhangi bir koku problemi yaşanmayacağını söyledi. Tesisin temiz enerji sistemi olan güneş enerjisi ile çalışacağını aktaran Karacadağ, ısıtma işlemi güneşle yapılacak tesisin işletme maliyetinin da çok düşük olacağını açıkladı. Tesisin ilave enerji kaynaklarına ihtiyaç duymayacağını da sözlerine ilave eden FESKİ Müdürü Karacadağ, şöyle konuştu: "Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi`nden çıkan yüzde 22 oranında kuru madde içeren atıksu arıtma çamuru bugüne kadar kireç ilave edilerek katı atık depolama alanında depolanarak bertaraf ediliyordu. Fakat 2010 yılında Resmi Gazete`de yayınlanan yeni yönetmelikle, arıtma çamurlarının evsel atıklarla birlikte depolanamayacağı belirtildi. Biz de bu yönetmelik çerçevesinde Türkiye`de ilk olacak Solar Kurutma Tesisi`ni kasamızdan hiçbir ücret çıkmadan yap-işlet-devret modeli ile özel bir firmaya yaptırıyoruz." (CİHAN) 03 Haziran 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR