Doğalgaz, rüzgar ve güneş enerjisi aynı anda

GE teknolojisi, doğalgaz, rüzgar ve güneş arasındaki entegrasyon sayesinde, santral verimliliğini yüzde 70’lerin üzerine çıkaracak

 

PowerGen Europe 2011 enerji fuarında, GE’nin (NYSE: GE) büyük buluşu FlexEfficiency* teknolojisinin, bir Türk yatırımcı ve proje geliştiricisi olan Metcap Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş. tarafından geliştirilen en son teknolojiye sahip yeni bir enerji santrali için seçildiği açıklandı. Proje dünyanın ilk Entegre Yenilenebilir Kaynaklı Kombine Çevrim 1 (IRCC) Enerji Santralini inşa edecek.

 

Ekipman ve kontrol sistemleri bir bütün olarak tasarlanan santrale GE’nin FlexEfficiency teknolojisinin esnekliği sayesinde doğalgaz, rüzgar ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sorunsuzca entegre edilebildi. FlexEfficiency 50 IR santrali esnek işletim için yeni nesil bir 50 Hz 9FB Gaz türbini, bir buhar türbini, bir jeneratör, 22 MW GE rüzgar türbinleri ve 50 MW eSolar yoğunlaştırlımış güneş teknolojisi eklenerek ve bunların tümü bir GE Mark* VIe santral kontrol sistemi ile entegre edilerek tasarlandı.

 

GE Power & Water Termal Ürünler Başkanı Paul Browning, “Dönüm noktası niteliğindeki FlexEfficiency teknolojimizi geçtiğimiz günlerde halka açıklarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha temiz, daha ulaşılabilir ve daha güvenilir enerji üretmek üzere doğalgazla birleştirilmesinin daha iyi olabileceğinden bahsettik. İki yenilenebilir teknolojiyi ve doğalgazı aynı enerji santralinde ilk kez birleştiren bu proje, FlexEfficiency teknolojisine neden yatırım yaptığımızı ve bu teknolojinin güç şebekesinin geleceği için neler yapabileceğini mükemmel şekilde sergilemektedir. Entegre yenilenebilir kombine çevrim enerji, GE Energy için önemli bir büyüme fırsatını temsil etmektedir. Metcap’in saha koşullarında yüzde 66 santral verimliliğine ulaşacağız. Bu teknoloji bize, gelecekteki projelerde yüzde 70’in üzerinde verim sunabilme kapasitesi sağlamaktadır” dedi.

 

Enerji santrali Türkiye’de Karaman’da kurulacak. Saha koşullarında 600.000’den fazla haneye elektrik sağlayabilen 530 megavat güce sahip olacak. 2015 yılında ticari kullanıma girmesi planlanan santralin Mühendislik, Satın Alma ve Taahhüt (EPC) hizmetleri Gama Enerji Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş. tarafından sağlanacak.

www.geleceginenerjisi.com

10.06.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR