Projesi mimar Selçuk Ünyılmaz tarafından çizilen DİTİB`e bağlı Norderstedt Eyüp Sultan Camii dünyanın ilk yenilenebilir enerji üretecek camisi olma özelliğini taşıyacak.

 

Türk mimar Selçuk Ünyılmaz`ın hazırladığı, dünyanın ilk yenilenebilir enerji üretecek camisinin temeli yakında Schleswig Holstein eyaletine bağlı Norderstedt`te atılacak. Kuzey Almanya`nın en modern camisi olarak kabul edilen cami toplam 1400 metrekarelik kullanım alanına sahip olacak. Dünyanın ilk yenilenebilir enerji üretmesinin yanında birçok özelliği bulunan DİTİB Norderstedt Camii projesinin mimarı Ünyılmaz, Birinci kat içinde orta bölümde yer alacak cami bölümü Türkiye`de olduğu gibi alt ve üst kat şeklinde inşa edilecek. Ayrıca yemekhane ve konferans salonu, giriş katında seyahat bürosu, kafeterya gibi sosyal kullanım amaçlı bölümler de olacak dedi. Almanya`da mimar olarak bir cami projesi çizmenin en büyük hayali olduğunu söyleyen Ünyılmaz, “Bu hayalim de ilk etapta DİTİB`e bağlı olarak faaliyet gösteren Norderstedt Eyüp Sultan Camii için gerçekleşiyor. Tabii ki caminin dışı yaşadığınız ülkenin ve bölgenin mimari yapısına uyacak şekilde olmalı. Ancak abartıdan kaçınılmalı. Her haliyle bir cazibe merkezi haline getirilmeli. Dolayısı ile bizim buralara mimari yönden her iki toplumun da kabul edeceği bir tarzda modern camiler inşa etmemiz gerekir” dedi.

 

Dünyada bir ilk olacak

Caminin en büyük özelliğini, dünyada ilk yenilenebilir enerji üretmesi şeklinde açıklayan Ünyılmaz, ``Mimari olarak Almanya`da da başka camilerle benzerlikleri olabilir ama başka özellikleri de var. Kubbeli ve yerden 22 metre yükseklikte iki minareli olarak inşa edilecek. Yenilenebilir enerji konsepti dahilinde minarelere rüzgardan enerji üreten pervaneler yerleştirilerek camiyi aynı zamanda enerji üretecek duruma getirildi. Güneş yerine rüzgar enerjisinin tercih etme nedenimiz ise rüzgardan 24 saat aralıksız faydalanabilmek. Bu şekilde caminin enerji ihtiyacının en az yüzde 30`nun karşılamayı hedefledik`` dedi. Kubbenin ilginç yönlerinden birinin kubbe ile mihrabın birleşimi olduğunu söyleyen mimar, Birinci özelliği galeriden her zaman görülecek şekilde tasarlanan kubbeden akan bir göz yaşı damlasının mihrabı oluşturması. Bu camiye ayrı bir cazibe kazandırıyor. Caminin bir diğer özelliği çevreyi koruma bilinci göz önüne alınarak inşa edilecek olması. Bunların yanı sıra caminin en büyük özelliklerinden biride dış cephesi tamamen cam olacak. Ayrıca caminin duvarlarına Almanca ve Arapça, inanç, tövbe, barış gibi insanlar için önemli olan kelimeler yazılacak diye konuştu. Başta Norderstedt Büyükşehir Belediye Başkanı Hans-Joachim Grote (CDU) ve Alman siyasilerin biraz mesafeli yaklaştıklarını belirten Ünyılmaz, Ancak projeyi tanıttıktan sonra önyargılar tamamen ortadan kalktı şeklinde konuştu. DITIB Norderstedt Eyüp Sultan Camii Cemiyet Başkanı Kemal Özer ise caminin adeta insanların buluşma merkezi olacağını belirterek, bu güzel ve önemli projenin hayata geçirilmesi için vatandaşlarımızdan destek istedi. (Erdal Altuntaş - NORDERSTEDT)

www.postgazetesi.com

05 Ağustos 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR