Evde Elektrik Üret Şebekeye Sat

Hürriyet Gazetesi’nden Erkan ÇELEBİ’nin rüzgar enerjisine dair yazdığı köşe yazısı.

 

Evin elektriğini rüzgardan üretip fazlasını satıyorlar

Bir evin tüm ihtiyacını karşılayabilen rüzgar türbinleri artık lisans almaya gerek kalmadan 9 bin TL’den başlayan fiyatlarla müstakil ev, villa, çiflik, site ve apartman bahçelerine kurulabiliyor. Kurulan her türbin ortalama 4 yılda kendini amorti ediyor ve fazla üretilen elektriğin kilovatsaati de 7-11 dolar arasında değişen fiyatlarla satılabiliyor.

 

Lisanssız elektrik üretimine izin veren yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye’de de “Evinin elektriğini üret, fazlasını sat” uygulamasına dönük adımlar hızlandı. Bir evin tüm ihtiyacını karşılayabilen rüzgar türbini 9 bin TL’den başlayan fiyatlarla müstakil ev, villa, çiflik, site ve apartman bahçelerine kurulabiliyor. Kurulan her rüzgar türbini ortalama 4 yılda kendini amorti ediyor ve fazla üretilen elektriğin kilovatsaati de 7-11 dolar arasında değişen fiyatlarla elektrik dağıtım şirketlerine satılabiliyor. Tüm bunlar, başta İstanbul’daki Göl Mahal Evleri, İzmir Güzelbahçe’deki Dört Mevsim Konakları, Mesa Çengelköy Evleri gibi yeni projeler olmak üzere rüzgar türbinlerinin müstakil evlerde, yazlık villa, çiflik, benzin istasyonu, apartman ve sitelerde hızla yaygınlaşmasını sağlıyor.

 

Faturadan düşülebiliyor

Kurulum maliyeti 9 bin TL olan 3 kilovatlık bir rüzgar türbini, müstakil ev ve villaların tüm ihtiyacını karşılayabiliyor. Maliyeti 40 bin dolar olan 30 kilovatlık rüzgar türbini de bir apartmanın ya da 10-15 evden oluşan küçük sitenin tüm elektrik talebine yetebiliyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Büyükçekmece’deki 38 villalık Göl Mahal Evleri’nde toplam 100 bin Euro yatırımla gerçekleştirilen rüzgar türbinlerinin kapasitesi 100 kilovatı buluyor. Site yönetimi, elde edilen elektriği dağıtım şirketine satarak, bedelini elektrik faturalarından düşülmesini sağlayabiliyor.

 

Dağıtım şirketine satış

Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma ve İskenderun’la birlikte İstanbul’un Çatalca, Silivri, Çekmece, Çengelköy gibi ilçelerinde de hızla yayılan rüzgar türbinlerinden elde edilen toplam elektrik, şimdiden 2 bin megavata ulaşıyor. Yeni yönetmelikle lisans almadan 500 kilovatın altındaki bireysel üretimlere izin verilmesiyle birlikte rüzgar türbinlerinin şebeke bağlantılı olarak kurulabilmesinin de önü açılmış oldu. Bu yeni düzenleme, bireysel üreticilere ürettiği elektriği kendi kullanabilme ve fazlasını dağıtım şirketine satabilme imkanı da sağladı. Bu sayede 1980’li yıllardan bu yana Avrupa’da olduğu gibi artık Türkiye’deki konutlar da kendi elektriğini üretebiliyor ve üretiminin fazlasını satarak, ek gelir sağlayabiliyor. Yönetmelikte yapılan düzenlemeler yerli rüzgar türbinünün kullanımını teşvik amacıyla elektrik satış birim fiyatında da farklılıklar getiriyor. 500 kilovat ve altında bireysel üretim sağlanan ithal rüzgar türbinlerinden elde edilen elektriğin kilovatsaatini dağıtım şirketine satış fiyatı, 7.3 dolar olurken, bu yerli rüzgar türbinlerinde 11 dolara çıkıyor. Ayrıca yeni düzenleme sağlanan enerjinin satışının önünü açarken bu satışı elektrik dağıtım kuruluşlarıyla da sınırlıyor.

 

Komşuya satmak yok

Yeni yönetmelik, türbin sahibinin ihtiyaç fazlasını komşusuna ya da başka kişi ve kuruluşlara satarak gelir elde etmesine ise izin vermiyor. Üretilen ihtiyaç fazlası elektrik dağıtım şirketi tarafından satın alınıyor ve ödemeleri aylık olarak yapılıyor. Ayrıca, yönetmelikte yapılan  değişiklik ile villa sitelerinin de ortak rüzgar türbinleri oluşturmalarının da önü açıyor. Ayrı ayrı rüzgar türbini kurmak yerine birleşerek büyük kapasiteli türbin kurma yoluna gidebiliyor. Bu yolla maliyeti düşürmeleri mümkün olabiliyor.

 

Türbin üretiminde yerli atağı da var

Türkiye’deki rüzgar enerjisi santralı pazarında kullanılan rüzgar türbinlerinin büyük bölümü ithal ediliyor. Türkiye’de oluşturulan rüzgar türbin çifliklerinin bir kısmında da Avrupa’dan ithal ikinci el türbinler de bulunuyor. Soyut Holding, SoyutWind markasıyla yerli malzeme kullanarak üretimiyle pazarda öne çıkarken, Yap-Sar Makine da yerli teknoloji kullanarak ürettiği Wind-Sar rüzgar türbini piyasaya sunuyor. GSR Enerji ise WAW türbinleriyle yerli üretim yapanlar arasında yer alıyor. Ayrıca Pars Makina, Ayetek Wind, Ard enerji gibi 8 firma daha bulunuyor.

 

Aküyle çalışanlar elektrik depoluyor

Rüzgar türbinleri şebeke bağlantılı ve akülü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şebeke bağlantılı sistemler üretilen elektrik enerjisini ana şebekeye aktarıyor. Genelde 50-500 kilovat güç aralığında üretilen şebeke bağlantılı rüzgar türbinleri ile üretilen elektrik enerjisinin gerilim ve akım değerleri çok yüksek olduğu için depolanamıyor bu nedenle de anında şebekeye aktarılıyor.

 

Akülü sistemler sınıfına ise genel olarak 1-30 kilovat gücündeki rüzgar türbinleri giriyor. Bu türbinler, ürettikleri elektrik enerjisini akülere aktarmak vasıtası ile depoluyor. Depolanan elektrik enerjisi ise daha sonra invertörler aracılığı ile kullanıma sunuluyor. Akülü tip türbinler özellikle elektrik enerjisinin bulunmadığı kesimlerde kullanılıyor.

www.ALTERNATURK.org

14.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR