Özel sermayenin 100 milyar dolarlık Yeşil İklim Fonu yaratması şart

Cancun Zirvesi’nde belirlenen hükümet fonlarına güvenmenin yanlış olduğunu ifade eden Bloomberg raporuna göre, gelişmekte olan ülkerde küresel ısınma ile mücadele için 100 milyar dolarlık fona ihtiyaç var.

 

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) raporuna göre, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele etmelerine yardımcı olmak için 100 milyar dolarlık fona ihtiyaç var.

 

“Gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerinin 100 milyar dolara ulaşan bir kaynak oluşturmaları mümkün değil” yorumlarında bulunan BNEF CEO’su Michael Liebreich, “Sermaye piyasalarının devreye gireceği farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız var” diyor.

 

Özel fonların kullanımında BM’nin başarılı olduğuna dikkat çekilirlen, Liebreich, gemicilik, havacılık ve küresel taşımacılık faaliyetlerine vergi konması önerisini reddediyor. Liebreich’in karşı geldiği bir diğer uygulama da küresel karbon fiyatı belirlenmesi.

 

Tüm bunların yerine entegre bir Yeşil İklim Finansman Çerçevesi öneren Liebrich, bu çerçevenin mevcut kalkınma bankaları, finans kurumları gibi organlara dayanacağını ifade ediyor.

www.geleceginenerjisi.com

06.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR