Led Chipler ile Aydınlatma

LED (Light Emitting Diode) "ışık saçan diyot" anlamına gelir ve yarı iletken malzemelerden oluşur çok sayıda diyotun seri paralel guruplar halinde birleştirilerek yüksek ışık veren LED chipler oluşturulmuştur. Normalde hayatımızın her aşamasında var olan LED chip ler. Bu hali ile son yıllarda aydınlatma sektörüne de girmiş bulunmaktadır.

 

Birkaç tipte üretilen LED chipler birleştirilerek veya tek tek kullanılarak çok canlı ve parlak renklere sahip aydınlatma elemanları üretmekteyiz. Seri paralel guruplar haline getirerek 5V`dan 220V`a kadar istenen voltajda çalışmaları sağlanabilir.

 

Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, yeşil2, mavi ve beyaz renklerde üretildikleri gibi, her LED chip iki (bi color) renkli veya üç renkli (RGB) olarak da üretilirler. İki renkli LED chipler iki renk ve karışım renk ile beraber üç renk, üç renkli LED chipler üç renk karıştırılarak (RGB) tüm renkler elde edilir.

 

Şeffaf görünümlüdürler renkleri ürettikleri ışıktadır. Sadece belirlenen renkleri ürettiklerinden her hangi bir filtre gerekmez. Bu özelliklerinden dolayı üretilmiş en verimli ışık üreticileridir.

 

DMX iletişim sistemi ve özel tasarlanmış sürücü devreleri ile renk değişimleri ve ışık şiddetleri istenildiği şekilde kullanılabilir. Bu özellikleri ile LED chipler tam bir elektronik (Opto Elektronik) aydınlatma elemanı özelliği taşır.

 

Çok az elektrik tüketimler, çok uzun ömürleri (100.000 saat) düşük voltaj avantajları ve inanılmaz darbe dayanıklılığı ile önümüzdeki yıllarda çok daha sıklıkla karlılaşacağımız bir aydınlatma elemanıdır.

 

TEKNİK ÖZELLİKLER

1-Fiziki bir kuvvet uygulanmadıkça ve uygun olmayan voltaja maruz kalmadıkça ortalama ömürleri 100.000 saattir.

2-Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve beyaz renklerde imal edilirler.

3-Ortalama 3,5-5V da 20-40 mA akım çekerler ve 2-20 CD ışık şiddetleri vardır. Kullandıkları enerjinin çok az bir bölümü ışıya dönüşür.

4-Görülebilen ışıkların yanında IR ve UV üreticisi olarak da üretilirler.

5-Düşük voltajlarından dolayı fazla elektrik riski taşımazlar.

6-Akım sınırlayıcı elemanlar kullanılarak üretilir ve şebeke voltajları 5V ile 220V arası her voltaja göre dizayn edilebilirler.

7-RGB LED Chip ler ile tüm renkleri elde edebilme olanağı.

8-Düşük maliyetli izolasyon kullanılarak zor şartlarda kullanabilme olanağı.

9-Fiber optik kadar uzun ömürlü ve sağlıklı olmamakla beraber birçok fiber optik uygulamaları için ekonomik bir ALTERNATİF olabilmektedir.

10-Darbelere sarsıntılara ve vibrasyona karşı en fazla dayanıklılığı olan aydınlatma elemanıdır.

 

LED AYDINLATMA NERELERDE KULLANILIR

Her yerde…

LED ler TV kumandalarımızdan cep telefonlarına, oyuncaklardan gece görüş sistemlerin, otomobilimizin gösterge lambalarında trafik ışıklarına kadar her alanda kullanılır.

 

Aydınlatma sektöründeki kullanım alanları : Genel olarak merdiven basamakları, zemin, diş mekan, bahçe aydınlatmaları. Duş kabini - hamam - sauna aydınlatmaları, gece kulüpleri - disko - bar aydınlatmaları. Sahne dekoru, vitrin - cam - zemin ve duvar aydınlatmaları. Obje, genel mekan ve niş aydınlatmaları. Tabela, yön levhaları, yürüyüş yolu, kapı girişleri.

 

Doğal hava koşularından, yağmurdan etkilenmemesi sebebiyle, çeşitli ışık oyunları ve tasarımlarla etkileyici görünümler elde edilir. (www.fiberli.com sitesinden alınmıştır)

Teknik Elektrik Postası / Teknik Yazılar (Sayı 56)

www.teknikelektrik.com

LED Light Emitting Diode / Işık Yayan Diyot
LED Light Emitting Diode / Işık Yayan Diyot
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR