Doğalgaza zam gelecek mi? Bakan Yıldız açıkladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye`nin elektrikteki kayıp kaçak oranının 2015 yılında AB üyesi ülkelerin kayıp kaçağı olan yüzde 10`lar civarına çekileceğini açıkladı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi`ndeki BEST A.Ş.`yi ziyaret etti. BEST`in sahibi olan DEİK İcra Kurulu Başkanı olan Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı A. Rona Yırcalı ile fabrikayı gezip bilgiler alan Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Doğalgaza zam ve elektrik faturalarıyla ilgili soruları cevaplayan Bakan Yıldız, doğalgazın maliyetinin zamlanmasına karşılık şu anda bir zam yapılıp yapılmayacağı hususunda net bir açıklama yapmadı. Yıldız, elektrik faturalarına yansıyan kayıp kaçakların diğer faturalara yansıtılmasıyla ilgili kamuoyunda duyulan rahatsızlığın hatırlatılması üzerine bunda devletin de haklı olduğunu ancak kul hakkının da bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

 

"Son 29 ayda doğalgazın maliyetine yüzde 39 zam geldi. Şu ana kadar bildiğiniz gibi doğalgazda, diğer üretim kaynaklarıyla beraber (su, rüzgar, yeni inşallah güneş başlayacağız, jeotermalden az miktarda var, yerli ve ithal kömür var) bütün bu termik ve hidroelektrik santraller dahil bütün üretimden elde ettiğimiz gelirleri bir havuza koyuyoruz ve şu ana kadar belli bir dengede balanse ederek getirdik. Ama her ay kendi içerisinde bunu doğalgazda değerlendiriyoruz. Elektriği de her üç ayda bir otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber değerlendiriyoruz. Bütün bunları değerlendirdikten sonra yine o ay sonunda açıklamaları yapıyoruz. Şimdiye kadar gerek basın mensuplarımızdan gerekse bir kısım sivil toplum örgütlerinden sürekli o zam dillendirildi. Ama biz dediğim gibi bu konuda son derece ciddi ve bütün maliyetlerimizle örtüşecek şekilde bunları dengelemeye çalışıyoruz ve açıklamalarımızı ona göre yapıyoruz. O yüzden benim şu anda yeni söyleyecek bir cümlem yok."

 

ELEKTRİKTE BÖLGESEL TARİFEYE GEÇİLECEK

Bakan Yıldız, elektrikteki kayıp kaçakla ilgili mücadelelerinin ise ciddi biçimde sürdüğünü bunun sonucunun 2015 yılında net olarak alınacağını belirtti. Taner Yıldız, "Biliyorsunuz bölgesel tarifeler 2015 yılına kadar şu anda uygulanmıyor, kanun çerçevesinde. Bölgesel tarife demek her bölgenin kendi içerisinde ürettiği, tükettiği elektriği kendi içerisinde değerlendirip yine kayıp kaçaklarıyla beraber o bölgenin içerisinde fiyatlama mekanizması demek. Biz bunu elektrikte uygulamıyoruz. Buna karşın ulusal tarife dediğimiz Edirne`den Kars`a, Sinop`tan Hatay`a varıncaya kadar yekpare bir tarife uygulanıyor. O zaman da bölge havuzları yerine komple Türkiye havuzuna bu fiyatlar atılıyor, artılar ve eksiler. O yüzden şu kısmına hak veririm, biz kanun, yönetmelik, mevzuat olarak elektrikteki kayıp ve kaçakların mutlaka yalnızca kanunla değil aynı zamanda toplumsal baskıyla da önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu devlet hakkıdır kanuni yönüyle. Kul hakkıdır, ödemeyenlerin kayıp kaçaklarını bu manada özellikle oluşan kayıpları hep beraber ödememiz kaydıyla. O yüzden bunların 2015 yılına kadar azalan tarzda gelişeceğini hep beraber izleyeceğiz. Programlarımız, planlarımız bunu öngörüyor. Özelleştirme ile beraber inşallah daha iyi bir performans sergilemiş olacağız ve Türkiye`nin kayıp kaçağını yine Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kayıp kaçağı olan yüzde 10`lar civarına inşallah çekmiş olacağız. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızın üzerindeki, omzundaki yük daha da azalmış olacak" diye konuştu.

BALIKESİR (İHA) 11 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR