BSH Ev Aletleri’ne İklim ve Çevre için İnovasyon Ödülü 

BSH Ev Aletleri, elektrik tüketimini optimum seviyenin yüzde 20 altına çeken Zeolite kurutma teknolojisi ile sadece Almanya’da karbondioksit salımını yılda 1.2 milyon ton azaltabiliyor. Bu rakam, yılda yaklaşık 15 bin km yol kat eden 600 bin otomobilin ürettiği emisyona eşdeğer. 

 

Türkiye’de Bosch, Siemens, Profilo ve Gaggenau markalarıyla beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren BSH Ev Aletleri, bulaşık makineleri için geliştirdiği Zeolite kurutma sistemi ile “ İklim ve Çevre için İnovasyon Ödülü ”ne (IKU) layık görüldü. Almanya Çevre Bakanlığı ve Almanya Sanayi Federasyonunun (BDI) iklimin ve çevrenin korunmasına katkıda bulunan ve günümüz dünyasının en büyük sorunlarından birine çözüm getiren yenilikleri teşvik etmek amacıyla düzenlediği bu önemli organizasyona 145 firma katıldı. Beş farklı kategoride düzenlenen yarışmada BSH Ev Aletleri, en enerji verimli bulaşık makinelerinden yüzde 20 daha az elektrik harcayan Zeolite kurutma sistemi sayesinde “ İklimin Korunmasına Yönelik Ürün ve Hizmet İnovasyonları ” kategorisinde ödüllendirildi.

Bu alanda çalışmalarını, önemli bir şirket stratejisi olarak gören BSH Ev Aletleri, “ İklim ve Çevre için İnovasyon Ödülü ” ile birlikte sunulan para ödülünü Bavarya Uygulamalı Enerji Araştırmaları Merkezi’ne (ZAE) aktaracağını bildirdi.

 

BSH Ev Aletleri A.Ş. CEO’su Norbert Klein konu ile ilgili şunları söyledi :

“ Zeolite teknolojisi BSH Ev Aletleri’nin uzun yıllardır çevreye ve toplumumuza gösterdiği saygı ve sorumluluk anlayışının en önemli ürünlerinden birisi. Bugüne kadar sadece sanayide kullanılan zeoliti ilk kez seri üretim beyaz eşyalarda kullanarak enerji verimliliğinde devrim niteliğinde bir gelişme sağladık. ”

 

600 bin otomobilin yaratacağı emisyonu yok edecek

Zeolite bulaşık makineleri, nem ve enerjiyi hapsetme özelliğine sahip bir mineral olan zeolit ile dolu özel bir bölmeye sahip. Bu bölme, temizleme evresi sonrasında bulaşık makinesinin içinde kalan nemi emerek bulaşıkları kurutuyor. Zeolite, sonraki temizleme evresi sırasında ısınarak hapsettiği nemi serbest bırakıyor ve böylece bir sonraki kurutma evresi için hazır hale geliyor. Zeolit, kurutma işlemini hızlandırarak evrelerin sürelerini önemli oranda kısaltıyor. Devir başına sadece 0.83 kilovat saat elektrik harcayan bu bulaşık makineleri bugüne kadar görülen en enerji verimli bulaşık makinelerinden yüzde 20 daha az elektrik harcıyor ve bu durum zeolit teknolojisini kullanan bulaşık makinelerini dünyadaki en enerji verimli makineler haline getiriyor.

 

Günümüzde evlerde kullanılan tüm bulaşık makinelerinin ortalama on yaşının üzerinde olduğu ve evre başına 1.3 kWh dan fazla elektrik tükettiği dikkate alındığında, bu cihazların yerine Zeolite kurutma sistemine sahip yüksek verimli cihazlar kullanılması durumunda yalnızca Almanya’da 1.2 milyon ton karbondioksit emisyonu azaltımı sağlanabilecek. Bu rakam, yılda yaklaşık 15 bin km yol kat eden 600 bin otomobilin ürettiği emisyona eşdeğer. www.geleceginenerjisi.com / Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR