Çoban, elektriğini güneşten sağlıyor

Denizli’nin Güney ilçesine bağlı Aşağıçeşme köyünde keçi çiftliği kuran Mustafa Güdücü, elektriğini güneşten sağlıyor.

 

İki yıl önce 100 dönüm arazi üzerinde eşiyle birlikte 180 başlık çiftlik kuran Güdücü, 25 bin lira harcayarak 10 panelli ve 1,75 kilowat/saat kurulu güce sahip güneş paneli sistemi kurdurdu. Günde elde ettiği 250 litre sütü, güneşten elde ettiği elektrikle çalışan peynir makinesinde işleyen Güdücü, günlük 35 kg. keçi peyniri üretiyor, kilosu 13 liradan toptan satıyor. Aynı elektrikle evinin ve çiftliğinin aydınlatmasını da sağlayan Güdücü, buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi elektronik cihazları da çalıştırıyor.

 

Çiftliğinin köy merkezine 5 kilometre mesafede olduğunu ifade eden Mustafa Güdücü, “Bol süt ve oğlak verimiyle ünlü saanen keçilerinden 100 adet, İzmir`in Kemalpaşa İlçesindeki bir çiftlikten getirdim. Çok iyi oğlak verdiler, sayı iki yılda 280’e çıktı. Meraklılarına 100 tanesini sattım. Keçi sütü, anne sütüne eşdeğer olduğu için satışta sıkıntı yaşamıyorum, ancak elektrik olmadığı için sütü depolayıp işleyemiyordum. Arayış içindeyken yenilenebilir temiz enerjiyle tanıştım. Bir haftada sistem kuruldu. Yaz aylarında 10 saat, kışın 3-4 saat güneş görürse aksaksız çalışıyor. Güneş olmayan günlerde de akülerde depoladığımız elektriği kullanıyoruz.” dedi.

 

Çiftliğe sistemi kuran Pam Solar Güneş Enerjisi Sistemleri`nin sahibi Yalçın Kaplan ise şu bilgileri verdi: “Besicilik yapmak isteyen herkes, dağ başına bile çiftlik kurabilir. Kullanacağı elektriği, güneşten sağlarız. Kurulum maliyeti çok yüksek olmayan sistemimiz, iki üç yılda kendini amorti ediyor. Paneller güneş gördüğünde aküleri hızla dolduruyor. Güneş olmayan günlerde ise havanın sıcaklığından elektrik üretmeye devam ediyor. Elektrik maliyeti olmadığı için kullanıcısına daha çok para kazanma fırsatı sunuyor.” (CİHAN) 13.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR