Rüzgara vergi !

İzmir İl Genel Meclisi, İzmir sınırları içerisinde rüzgar enerjisinden elektrik üreten firmalardan vergi alınmasını ‘temenni’ etti.

 

İzmir İl Genel Meclisi’nin bugün gerçekleştirilen Ekim ayı toplantısında, Enerji Komisyonu’nun raporu görüşüldü.

 

Türkiye’de maden yasası kapsamında yeraltı zenginliklerinden vergi alındığını belirten Komisyon Başkanı Metin Tokatlıoğlu, her maden üreticisinin farklı oranda vergi verdiğini kaydetti.

 

Tokatlıoğlu, “Maden Yasası’na göre ocaktan çıkarılan değişik gruptaki madenlerin ocak başındaki fiyatı baz alınarak devlet hakkı alınır. Mermer, traverten, granit için yüzde 4, sodyum, potasyum, kalsiyum gibi madenlerden yüzde 2, altın gümüş gibi değerli taşlarda ve radyoaktif minerallerden yüzde 4 oranında devlet hakkı alınır” dedi. Ruhsat sahibi tarafından yatırılan devlet hakkının yüzde 25’inin İl Özel İdare payı olarak ruhsatın bulunduğu ilin özel idaresine verildiğini de belirten Tokatlıoğlu, yüzde 25’in de bölgenin köylere hizmet götürme birliğine aktarıldığını söyledi. Tokatlıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Madenler nasıl bir bölgenin yer altı değeriyse rüzgarlar da o bölgenin yerüstü değeridir.

 

İzmir, rüzgar potansiyelinde Türkiye’nin ilk 5 bölgesi arasında yer alır. İzmir’de esen rüzgarlar İzmir’i bağlar. İzmirlilerin bu rüzgardan çok cüzi de olsa yararlanması gerekir. Jeotermal kaynak, doğal kaynak suyu, maden işletmeleri ruhsat sahipleri nasıl devlete ve özel idareye pay ödüyorlarsa yerüstü kaynağı olan rüzgardan elektrik üreten ruhsat sahiplerinin de özel idare payı ödemeleri o bölgelere altyapı hizmetlerinin daha iyi götürülmesi açısından büyük katkıları olacaktır.” Komisyonun hazırladığı rapor oybirliğiyle kabul edilirken, raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verildi.

BORA ŞENGÖREN / İZMİR

www.iha.com.tr

06 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR