Almanya`dan Yunanistan`a yatırım desteği

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler’in Yunanistan temaslarında iki ülke arasında işbirliği kararı alındı. Hedef, Yunan ekonomisinin büyümesini sağlayarak ülkenin rekabet gücüne yeniden kavuşturulması.

 

Malî krizden çıkış yolu arayan Yunanistan’ın yeniden refaha kavuşmasının yolunun ülkede yatırımların ve istihdamın artırılmasından geçtiği bir süredir Avrupalı yetkililer tarafından dile getiriliyordu. Beraberindeki 70 kişilik bir heyetle birlikte Yunanistan`da iki gün boyunca temaslarda bulunan Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler’in de gündeminde, Alman şirketlerin Yunanistan’daki yatırımlarını artırması bulunuyordu.

 

Rösler`in temasları sırasında iki ülke arasında bir dizi projenin temelleri atıldı. Bunlar arasında Yunanistan`da 200 kilometrekarelik bir alana kurulması planlanan güneş panelleri de bulunuyor. Alman ve Yunan firmaların ortaklaşa kuracağı panellerle güneş enerji üretilmesi ve bu enerjinin de Almanya`ya tekrar satılması planlanıyor.

 

İşbirliği anlaşması

Atina`da bir araya gelen Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ile Yunanistan Ekonomi Bakanı Mihalis Hrisohoidis, 23 maddelik işbirliğinin güçlendirilmesini öngören bir açıklamaya da imza attı. Alman yetkililer, Yunanistan’ı özellikle ticari yatırım projelerinde desteklemek istediklerini belirterek bu bağlamda yeni teşvik imkânlarının yaratılabilmesi için Avrupa Birliği nezdinde de çaba göstermek istediklerini vurguladı.

 

Alman -Yunan Ekonomi Forumu’na da katılan Bakan Rösler, bürokratik engellerin kaldırılması ve Yunanistan’ın yatırımlar için yeniden cazip bir ülke haline gelebilmesi amacıyla Almanya’nın yardıma hazır olduğunu belirtti. Rösler, “Avrupa dayanışması çerçevesinde üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. Almanya ayrıca, Yunanistan’da bir yatırım bankası kurulmasını da desteklemek istiyor.

 

Rösler ayrıca, yabancı yatırımcıların kolay iş yapabilmesini sağlamak amacıyla Yunanistan’da bazı alanlarda girişimci vergilerinin düşük tutulmasını önerdi. Almanya`nın yatırımların artması için başka beklentileri de var. Buna göre, yapısal reformlar uygulamaya konmadan ve idarî yapı iyileştirilmeden Alman şirketlerin yatırımlarını artırması söz konusu olmayacak. Almanya, Yunanistan’ın en önemli ticari ortakları arasında.

 

Ancak Alman işadamları uzun yıllardır özellikle bürokratik engellerden ve yatırım koşullarının güvenilir olmamasından yakınıyor.

 

Yunan yetkililer sorunları çözmeye istekli

Bu sorunları çözme sözü veren Yunan yetkililer de Avrupa Birliği’nin fonlarının devreye sokulması ile sorunların aşılabileceğini belirterek, bu konuda destek istediklerini vurguladı.

 

Yunan Ekonomi Bakanı Mihalis Hrisohoidis, ülkesinin alınan yardımları son kuruşuna kadar ödemek istediğini belirtti, ancak bunun için de Yunanistan’da bir an önce yeniden ekonomik büyüme sürecine girilmesinin şart olduğunu söyledi. Bakan, büyümenin yolunun ise yenilenebilir enerjiler ile turizm branşlarının desteklenmesinden geçtiğini belirtti.

 

Başbakan ile görüşme

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, Yunan mevkîdaşının yanı sıra Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile de bir araya geldi. Yaklaşık 90 dakika sürdüğü belirtilen görüşmede, Yunan ekonomisinde yeniden büyümenin nasıl sağlanabileceği konusunun gündeme geldiği ifade edildi.

www.dw-world.de/dw

07 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR