Maliye Bakanı Şimşek: Termik santralleri özelleştireceğiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin enerji alanında 50 yılda yapacağı yatırımları özelleştirmeyle çok kısa sürede gerçekleştirdiğinin belirtti. Şimşek, hükümetin enerji dağıtımında yaptığı özelleştirmeleri devam ettireceğinin belirterek, “Termik santralleri de özelleştireceğiz.” dedi.

   

Enerji Zirvesi GasPower ve Gren Porwer toplantısının ikincisi Ankara’da başladı. Zirvenin açılışına; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EPDK Başkanı Hasan Göktaş, Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı da katıldı. Zirvede konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enerjinin ekonomi ve sosyal koşulları doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Türkiye’de bazı ürünlerin üretilemiyorsa, bunun ülkenin gücünün olmamasından değil, yeteri kadar enerjisinin bulunmamasından kaynaklandığını ifade etti.

   

Bakan Şimşek, Türkiye’nin enerjisinin yüzde 74’ünü ithal ettiğini vurgulayarak, "Türkiye hızla gelişen bir ülke olduğu için bu talep her gün artıyor. Ama enerji kaynakları kıt. Önümüzdeki dönemde, yeni enerji kaynakları bulunmadığı takdirde, dünyayı büyük bir tehlike bekliyor. Bu açıdan enerjiyi elde etmenin maliyetinin daha da yükselecektir. Bu da, enerji fiyatlarını daha da yükseltecektir.” ifadelerini kullandı.

   

Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için yaptıkları çalışmalara da değinen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin enerji açığı kapatmak için hükümetin ciddi çalışmalarının olduğunu dile getirdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanmasında Türkiye’nin önemli mesafeler kaydettiğinin altını çizdi. Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanmasındaki çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

   

“Türkiye rüzgar enerjisinin kullanmasında Avrupa’nın 35. sırasındaydı. Yatırımlarımızla, 11. sıradayız şu an. Güneş enerjisinin kullanılabileceği illerin haritasını çıkardık. Almanya’ya yaptığımız bir ziyarette, güneş enerjisi ile ilgili bir firmanı çalışmasına şahit olduk. Firmanın tahminlerine göre, Türkiye 2018 yılında, güneş enerjisinden elektrik üretimini 5,5 eurocente kadar düşürecek. Bu önemli bir tahmin. Güneş enerjisi ile ilgili yatırımlarımız sürüyor. Bizim, yenilenebilir enerji kaynaklarından en çok faydalandığımız kaynak ise akarsularımız. Türkiye burada çok önemli adımlar attı. Termal kaynaklarından faydalanmak için önemli çalışmalarımız mevcut.”

   

Bakan Şimşek kısa süreli yatırımlarda Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanamayabileceğinin de belirtti. Bunun için aldıkları bazı tedbirlerden bahsetti. Bu noktada, nükleer enerji çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

   

Enerji yatırımlarının kamu kurumlarından ziyade özel şirketler aracılığı ile yapılması taraftarı olduklarını da ifade eden Şimşek, kamunun 50 yılda yapacağı yatırımları özelleştirme yolu ile çok kısa bir sürede gerçekleştirdiklerini kaydetti. Maliye Bakanı, “Elektrik dağıtım şebekelerinin yüzde 46’sını özelleştirdik. Diğer enerji dağıtım şebekelerini de devretmek üzereyiz. Geçen yıl 52 akarsu santralimizi özelleştirdik. Termik santrallerin ise 16’sını özelleştirmekle işe başladık. Hedefimiz tüm termik santrallerin özelleştirilmesi. Özel sektör aracılığı ile yapılan yatırımları önemsiyoruz. Türkiye’nin her yıl 4 bin MGW, enerjiye ihtiyacı var. Biz bu açığın, kamu kaynakları tarafından giderileceğine inanmıyoruz.”

  

İki gün sürecek zirvede, ağırlıklı olarak dünya çapında yaşanan ekonomik daralmanın, finansman olanaklarını olumsuz etkilediği koşullarda, büyük çaplı özelleştirmelere ile yeni yatırımlara nasıl kaynak bulunulacağı konuları tartışılacak. Zirve kapsamında yerli ve yabancı şirketlerin üst düzey yöneticileri ise `Enerji borsasına doğru elektrik piyasası, birleşme ve satın almalar, fiyatlandırma ve tarife metodolojisinin yeni yatırımlara etkisi` gibi konular ele alacak.

ANKARA (CİHAN) 13 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR