6`ncı Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu

Makina Mühendisleri Odası Başkan Vekili Şuayip Yalman, "Enerji bağımsızlığı savaşını kazanmak, Türkiye`nin önündeki önemli bir görevdir" dedi.

 

Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve Kayseri Şubesi`nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu`nun altıncısı, Kayseri Hilton Oteli`nde başladı.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Makina Mühendisleri Odası Başkan Vekili Şuayip Yalman, dünyada son yıllarda yaşanan birçok gelişmenin, doğrudan ya da dolaylı olarak yenilenebilir enerji kaynakları ve bu kaynakların piyasası üzerinde önemli etkiler yaptığını bildirdi.

 

Yalman, geçen yıl dünya çapındaki bazı kazaların veya olayların, fosil ve nükleer enerjiye yüksek bağımlılığın, güvenlik, ekonomi ve insani maliyetlere etkisini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

"Meksika Körfezi`ndeki petrol sızıntısının neden olduğu büyük hasar, ekonomiyi ve bölge insanını etkilemeye devam etmekte. Japonya Fukuşima`daki nükleer felaket, pek çok ülkede düşük karbonlu elektrik sağlayan nükleer enerjinin rolünü yeniden düşünmeye yol açtı. Almanya gibi bazı ülkeler, nükleer enerjiyi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile ikame etmek üzere planlarını kamuoyu ile paylaşmakta. Dünyadaki siyasi gelişmeler sonrasında petroldeki fiyat oynaklığı, enerji piyasalarındaki istikrarsızlık ve petrolün üretim kapasitesi, küresel talebin gerisinde kalmakta. Oluşan bu açık üzerine, gözler yine yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmüş durumda."

 

Son birkaç yılda yenilenebilir enerji kaynaklarının çok iyi bir küresel performans gösterdiğini ve 2010`da nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 20`sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak şekilde büyüdüğünü kaydeden Yalman, "Yenilenebilir enerji kaynakları kurulu gücü, toplam global kapasitenin dörtte birine ulaşırken, üretimin de hemen hemen beşte biri yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı" dedi.

 

Dünyadaki ekonomik durgunluğa rağmen, yenilenebilir enerjinin, toplam enerji yatırımları içinde 2010 yılında yeni bir rekor kırarak, yüzde 32`lik bir artışla 211 milyar dolara ulaştığını bildiren Yalman, "Görüldüğü gibi, yenilenebilir enerji, bir zamanlar petrolün olduğu gibi, ekonomiler için çok yönlü olarak yarattığı etkilerle, enerji sektöründe önemli bir bileşen haline gelmeye başladı" diye konuştu.

 

-Yenilenebilir Enerji ve Türkiye-

Konuşmasında, Türkiye`nin yenilenebilir enerji açısından zengin kaynaklara sahip olduğunu ifade eden Yalman, "Son yıllarda bu konuda ciddi boyutta yasal düzenlemeler de yapılmıştır. 2011 yılı ortası itibarıyla kurulu güçler, hidrolik enerjide 16 bin 159 megavat, rüzgarda 1466 megavat, jeotermalde 94 megavata ulaştı" dedi.

 

Yenilenebilir enerjinin, Türkiye`nin enerji bağımsızlığında önemli bir rol üstlenebileceğini vurgulayan Yalman, şöyle devam etti:

 

"Ancak bu alana mutlaka müdahale gereklidir. Mevcut yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini değerlendirmek üzere, her yıl birkaç milyar Dolar yatırım yapılması gerekmekte. Enerji bağımsızlığı savaşını kazanmak, Türkiye`nin önündeki önemli bir görevdir. Teknoloji ve ithalat bağımlılığı, Türkiye`nin dış ticaret dengesi üzerinde olumsuz etki yapan faktörlerdir. Biz Oda olarak, dünyadaki teknolojik gelişmeleri göz önüne alarak, ülkemiz koşularına uygun bir Yenilenebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı`nın ivedilikle hazırlanmasını, bu plan ve stratejilere uygun desteklerin yaşama geçirilmesini savunuyoruz.

 

Bu noktada, ülkemiz yetkililerini, dışa bağımlı enerji politikalarından uzaklaşmaya, serbestleştirmeye ve özelleştirmeyi değil, kamusal planlama ve üretimi esas almaya, yerli kaynak kullanımına öncelik vermeye ve zam kolaycılığından uzaklaşmaya davet ediyorum."

 

Sempozyumun açılışında konuşan Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca da, üniversitede bir Enerji Merkezi kurmayı planladıklarını ve bu merkez sayesinde, makina mühendisleri ile ortak çalışmalar yapmayı düşündüklerini belirterek, "Bu merkezde yapılacak çalışmalarla, ülkemizin enerji ihtiyacının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanmasını, dolayısıyla ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz" dedi.

 

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan ise, "Başta ABD olmak üzere güçlü ülkelerin, Ortadoğu başta olmak üzere, dünyayı yeniden şekillendirme çalışmalarının altında yatan temel sebep, büyük ölçüde enerji konusudur. Gelecekte enerji kaynaklarına sahip olma mücadelesi, devletler arasında açıktan ya da gizliden yoğun bir şekilde sürmektedir. Bu mücadele günümüzde açıkça gözlenmektedir" diye konuştu.

 

Sempozyumun açılışına, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı ve Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş. Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci ile çok sayıda davetli katıldı.

KAYSERİ (Anadolu Ajansı) 21.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR