Güneş enerjisi paneliyle elektriğe kavuştular

Mersin`in Silifke İlçesi`ne bağlı Yeşilovacık ve Akdere Beldeleri`nin sahil kesiminde kışı geçiren Sarıkeçili yörükleri, güneş enerjisi paneliyle elektriğe kavuştu. Yörükler, çadırlarını aydınlatıp, televizyon izleyip, radyo dinleyebilecekleri için mutlu olduklarını söyledi.

 

Karaman ve Konya`da yerleşik düzene geçmek umuduyla, yıllardır mücadelelerini sürdüren Sarıkeçili yörükleri, kış aylarını geçirmek için Silifke`nin sahil kesimindeki bölgelere yerleştirildi. Dağlık bölgede kurdukları çadırlarda yaşayan yörükler, elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için güneş enerjisi paneli aldı. Çadırlarının bir kenarına kurdukları panelle elektriğe kavuşan yörükler, artık çadırlarını aydınlatıp, televizyon izleyip, radyo dinleyebilecek.

 

Güneş enerjisi paneli televizyon izleyebildiklerini, bu sayede Türkiye ve dünyada olup bitenlerden haberdar olacaklarını belirten yörüklerden Halil Öksüzoğlu, "At, eşek, deve ve keçileriyle yaz kış konar göçer bir yaşam sürüyoruz. Artık çadırlarında televizyon izleyip, radyo dinleyebileceğiz. Kısa zaman içinde bütün yörük çadırlarına bu elektrik panelinden taktırmayı düşünüyoruz" dedi.

 

Sarıkeçili yörüklerinden Yeşilovacık Beldesi`nde yaklaşık 150 kişilik 20 ailenin bulunduğunu belirten Öksüzoğlu, "Benim 10 kişilik ailem iki çadırda kalıyor. Konar göçer bir hayat sürdüğümüz gibi, hayvancılık yaptığımızdan dolayı dağınık bir yerleşime sahibiz. Bu yaşam şeklimiz nedeniyle Türkiye`de ve dünyada olup bitenlerden haberimiz olmoyurdu. Akşamları gaz lambası eşliğinde oturuyor, erken saatlerde yatıp erken saatlerde de kalkıyorduk. Güneş paneli sayesinde elektriğe kavuştuk ve teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladık. Ancak artık göçebe yaşamdan bıktık. Yerleşik düzene geçip kendi evimizde, televizyonumuz, buzdolabımız, radyomuz, çamaşır makinemiz olsun istiyoruz" diye konuştu.

http://yurthaber.mynet.com

19.11.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR