Sivas`ın ilk güneş enerjisi santrali devreye alındı

Marka Grup Besi Çiftliği`nde yer alan santral 500 kW kurulu gücünde

 

Sivas`ın ilk güneş enerjisi santralinin devreye alındığı açıklandı.

Projeyi gerçekleştiren, EPC firması Else Enerji tarafından yapılan açıklamada 500 kW kurulu gücündeki santralin Marka Grup Besi Çiftliği`nin Sivas - Ankara karayolundaki tesislerinde hayata geçirildiği ve 250 bin m2`lik alanı kapladığı bildirildi.

 

Açıklamada kendi alanında Anadolu`nun en büyüklerinden olan tesiste kurulan santralin, tesisin ihtiyaç duyduğu tüm elektriği üretebilmek ile birlikte ihtiyaç fazlası elektriğin şebekeye satılarak firmanın santralden gelir elde etmesini de mümkün kılacağı belirtildi. Yatırım ayrıca Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan KDV ve KKDF teşviklerinden yararlanabilmesi dolayısı ile KDV`den muaf olarak hayata geçti.

 

Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halis Kaplan açıklamada yer alan değerlendirmelerinde, yatırım kararlarında önceliklerinin çevresel duyarlılıklarını göstermek ve karbon salımları konusunda bir adım atmak olduğunu söylerken, artan elektrik fiyatlarının da verdikleri karardaki diğer bir etken olduğunu ifade etti.

 

Kaplan santralin yıllık elektrik üretiminin 700-750 bin kilovat-saat arasında olmasının öngörüldüğünü, yatırımın geri dönüş süresinin ise şu anki elektrik fiyatları ile 7-8 yıl arasında olacağını belirtirken, 25 yıl performansı garanti edilen bir yatırım için ise bu sürenin çok cazip olduğunu söyledi. Halis Kaplan güneş enerjisi alanındaki yatırımlarını kademeli olarak devam ettireceklerini de sözlerine ekledi.

 

Else Enerji`nin açıklamasına göre projenin onayından devreye alınmasına kadar tüm aşamaların Else Enerji liderliğinde, Sivas Aktif Enerji ile birlikte yürütüldüğü belirtildi. Santralde Hanwha SolarOne tarafından üretilen güneş panelleri kullanılırken, santralin invertörleri SMA, solar kablo ve konektörleri ise Multi-Contact markalarını taşıyor. Santralin taşıyıcı konstrüksiyon ve sabitleme sistemleri ise yerli üretici Alkor Alüminyum tarafından sağlandı.

www.yesilekonomi.com

15.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR