Çöpten 20 bin konut aydınlanacak

Bursa`da kent katı atık depolama alanında oluşan metan gazının yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla yıllık 20 bin konutun aydınlatılması sağlanacak.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Taiex: Evsel Atık Yönetimi 2011” konulu seminerde, katılımcıları, ‘Yeşil Enerji olarak Kent Katı Atık Depolama Alanında Oluşan Metan Gazından Enerji Elde Edilmesi İşi’ hakkında bilgilendirdi.

 

Avrupa Birliği Bakanlığı AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Teknik Destek Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX), ulusal mevzuatların AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi ve daha sonra idaresi, uygulanması ve yürütülmesi aşamalarında teknik desteğin sağlanması amacıyla paydaş ve ortaklara teknik eğitim ve uygulama örnekleri sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda, “Taiex: Evsel Atık Yönetimi 2011” konulu seminer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda Bursa’da gerçekleştirildi.

 

“Evsel Atık Yönetimi” konusunda Avrupa Birliği ile Türkiye’deki mevzuat ve uygulamaların paylaşılmasının hedeflendiği seminere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa, Yalova ve Bilecik Çevre ve Şehircilik müdürlükleri, Belediyeler ve diğer kamu kurumlarının temsilcileri, organize sanayi bölgelerinin ve özel sektör temsilcileri katıldı. Seminerde, evsel atık bertaraf yöntemleri ve teknolojilerle farklı evsel atık yönetim şekilleriyle uygulamaları konularında bilgiler verildi.

 

Düzenli depolama alanlarında depolama sonucu oluşan deponî gazının yönetilmesi konusunda katılımcıları bilgilendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü uzmanları, “Yeşil Enerji” olarak “Kent Katı Atık Depolama Alanında Oluşan Metan Gazından Enerji Elde Edilmesi İşi” hakkında çalışmalarını paylaştı.

 

YEŞİL ENERJİ

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinin Bursa’ya planlı bir şekilde sunulabilmesi amacıyla kentin ihtiyaçları ve halkın talepleri doğrultusunda hazırlanan 2010-2014 yılları stratejik planında yer alan “Stratejik Hedef 12.1.3: ALTERNATİF ve yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırmak ve uygulanabilir projeleri hazırlamak” maddesi gereği 2011 yılı itibariyle ‘Yeşil Enerji’ çalışmalarına başlandığı belirtildi. Yetkililer, 29 yıllığına yap-işlet modeli ile ihale edilen “Kent Katı Atık Depolama Alanında Oluşan Metan Gazından Enerji Elde Edilmesi İşi” kapsamında ekonomik bir değere sahip olan metan gazının modern teknolojiler ile toplanarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi projesine büyük bir hızla devam edildiğini ifade etti.

 

YILLIK 20 BİN KONUT AYDINLANACAK

Çevresel değerlerin korunmasının yanı sıra enerji ihtiyacının sürekli arttığı günümüzde Kent Katı Atık Depolama Alanında oluşan metan gazının yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla birlikte yıllık 20 bin konutun aydınlatmasına eşdeğer yaklaşık 33.600.000 kW elektrik enerjisi üretilecek.

 

Kent Katı Atık Depolama Alanında oluşan metan gazından enerji elde edilmesiyle birlikte yaklaşık 3000 m3/h metan gazı form değiştireceğinden olumsuz sera gazı etkisine neden olan yaklaşık 150.000 ton/yıl CO2eq azaltılmış olacak. Aynı zamanda deponî gazı kontrol altına alındığından dolayı depolama alanları koku probleminde önemli bir azalma sağlanacak. Enerji elde edilmesi ile birlikte elde edilecek ekonomik kazancın yanı sıra metan gazı toplanarak iklim değişikliğine neden olan sera gazları da azaltılmış olacak. Metan gazı, karbondioksite oranla 21 kat daha fazla sera gazı etkisi oluşturduğundan bu çalışma kapsamında metan gazından enerji üretilmesiyle olumsuz çevresel etkilerden biri ortadan kaldırılmış olacak. Bunun yanı sıra enerji üretimi sırasında kokuya neden olan gazlar da bertaraf edilmiş olacak. (İHA)

www.haber7.com

06.12.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR