Hawai, yüzde 100 yenilenebiliri hedefliyor

Geçtiğimiz hafta Hawai Adaları Jeotermal Çalışma Grubu tarafından hazırlanan son raporun sonuçları açıklandı. Rapor`un sonuçlarına göre, adanın yüzde 100 yenilenebilir hedefine en büyük katkıyı sağlayacak enerji kaynağı, jeotermal olacak.

 

Hawai Jeotermal Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporun sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Hawai, enerji kaynakları arasında jeotermalin birincil kaynak olacağı ve yüzde 100 yenilenebilir enerji taahhütüne doğru ilerlemek için bir yol haritasının belirleneceği ifade edildi. Yapılan açıklamada Senatör Gil Kahele ve Adalar Temsilcisi Mark Nakashima “Hawai Adaları, yüzde 100 yenilenebiliri amaçlayabilir ve taahhüt edebilir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere tüm kesimler bir aradayız. Çocuklarımız, gelecek nesiller ve daha kaliteli bir yaşam için bu taahhüdü hep beraber sahipleniyoruz. Her yıl, enerji ihtiyaçlarımız nedeniyle ithal ettiğimiz petrole milyarlarca dolar harcıyoruz. Bu hedefimizle birlikte bu parayı içerde tutarak daha iyi bir toplum yaratmamız mümkün olacak” ifadesinde bulundular.

 

Her ne kadar Hawai’nin enerji geleceğinde bütün yenilenebilir enerji kaynakları bir katkıda bulunabilecek durumda olsa da rüzgar ve güneş enerjisi üretimdeki dalgalanmalar nedeniyle hayati role sahip olamayacaklar. Bununla birlikte jeotermal, enerji arzında süreklilik sağlayabileceğini ispat etti. 30 MW kapasiteli bir tesisin Hawai Adalarının elektrik ihtiyacının yüzde 25-30 arasında bir kısmını karşılayabileceği ifade ediliyor. Açıklamada “Güneş parlamadığında, rüzgar esmediğinde jeotermal hala orada olmaya devam edecek” denildi. Hawai Adalarının enerji talebi 90 ile 185 MW arasında değişiyor. Adaların jeotermal potansiyelinin ise 500 ile 700 MW arasında olduğu tahmin ediliyor.

www.geleceginenerjisi.com

10 Ocak 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR