Yaylalar güneş enerjisiyle aydınlanacak

Kahramanmaraş`ın Çağlayancerit ilçesinde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı`nın proje fonları desteğiyle `Güneş Işığı ile Yaylalarımız Cazip Hale Geliyor` adlı proje hayata geçiriliyor. Türkiye`de bir ilk olan proje kapsamında Sıraca, Büyükyayla ve Ayranpınarı yaylalarında yaşayan elektrik imkanı olmayan, hayvancılıkla uğraşan insanların güneş enerjisiyle elektrik üretip teknolojik imkanlardan yararlanması amaçlanıyor. Güneş panelleri sayesinde elde edilen elektrik, aküler vasıtasıyla depolanarak ihtiyaç duyulduğunda aydınlatmada kullanılacak.

 

Çağlayancerit Kaymakamı Olgun Öner, proje ile yaylak alanlarda cazip hale getirerek hayvancılığa yönelimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Güneş panelleri sayesinde elde edilen elektriğin aküler vasıtasıyla depolanarak ihtiyaç duyulduğunda aydınlatmada kullanılacak olup hijyenik yaşam koşulları sağlanmasına katkı sağlayacağını belirten Öner, "Göçerlerimizin gece aydınlatmada kullandıkları enerjiyi sağlamak elde edilen ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak, göçerlerimizin gelir düzeyinin geliştirilmesi tarımsal üretimin ve tarımsal entegrasyonun sağlanmasına neden olacaktır." dedi.

 

Projenin Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler tarafından 20-22 Haziran tarihlerinde Brezilya’nın Rio da Janerio kentinde düzenlenecek Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’na (Rio+20 Zirvesi) sunulacağını belirten Olgun Öner, sözlerine şöyle devam etti: "Konferansta sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun giderilmesi çerçevesinde yeşil ekonomi ve seçenekleri tartışılacak ve bu konularda yol gösterici olacak en iyi uygulamalar sunulacak. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Rio 20 Zirvesi`ne yönelik ulusal hazırlık sürecinde, zirvede sunulmak üzere sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi konularında kamu, özel sektör, sivil toplum, yerel yönetimler ve üniversiteler başta olmak üzere geniş bir kitle tarafından hayata geçirilmiş ve sonuçlarının alınmasına başlanılmış En İyi Uygulamaların (uygulamalar, programlar, bilinçlendirme kampanyaları vb.) seçimi de yapılacaktır. Bu çerçevede Kahramanmaraş ilimizden de Çağlayancerit ilçemizde hayata geçirilen ve bir ilk olma özelliği taşıyan `Güneş Işığı ile Yaylalarımız Cazip Hale Geliyor` projesinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı`na sunulmak üzere DOĞAKA Yönetim Kurulunca değerlendirmeye alınmasına karar verilmiştir.” (Cihan Haber Ajansı)

http://yurthaber.mynet.com

06.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR