Rüzgarcıya enflasyon ayarı

Rüzgar yatırımcılarının ihalelerde teklif ettikleri katkı paylarını her yıl TÜFE oranında artırması şartından, şirketlerin de talebi üzerine vazgeçilecek.

 

Rüzgarcılar durumdan memnun: Artık önümüzü görebileceğiz.

Enerji Bakanlığı, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasını isterken, yatırımcının önündeki enflasyon engeli kaldırılıyor. Rüzgar ve güneş yatırımlarında, aynı bölge için birden fazla şirket başvuru yaparsa, TEİAŞ tarafından o bölge için ihaleye çıkılırken, bu ihalede, santral işletmeye girdikten sonra üretmiş olduğu yıllık enerji üretiminin kWh başına en yüksek katkı payı ödemeyi taahhüt eden seçiliyor. İhaleyi kazanan şirketle rüzgar enerjisi katkı payı anlaşması imzalanırken, ihalede teklif edilen katkı payı her yıl TÜFE oranında artırılıyor.

 

TÜFE`deki artışlar yatırımcıyı zor durumda bırakırken, Enerji Bakanlığı da hazırladığı elektrik piyasası kanun taslağında bu konuda bir düzenleme yaptı. Buna göre, rüzgar ihalelerinde katkı payının her yıl TÜFE oranında artırılması şartı kaldırılacak. Taslağa göre, katkı payı gelirleri TEİAŞ tarafından sisteme bağlanacak üretim tesisleri için gerekli iletim yatırımlarının finansmanında kullanılacak.

 

YATIRIMCI ÖNÜNÜ DAHA NET GÖRECEK

Konuya yönelik olarak bilgi veren TÜREB Başkanı Serdar Araseven, yılsonunda TÜFE oranının ne olacağı ile ilgili belirsizliğin, yatırımcıların mali tablolarını da sıkıntıya soktuğunu belirterek, `Yeni düzenleme ile bu sorun ortadan kaldırılıyor. İhaleler, üretim tesisi işletmeye girdikten sonra birim MegaWatt (MW) başına en yüksek toplam katkı payını ödemeyi teklif ve taahhüt edenlerin seçilmesi esasına dayandırılıyor.  Bu da yatırımcının durumunu daha net bir şekilde görmesini sağlayacak` dedi. Deniz ÇİÇEK / ANKARA

www.aksam.com.tr

24.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR