Geçmiş : Nükleer Enerji

Gelecek : Yenilenebilir Enerji

 

AB’de 2011 yılında 6 bin MW nükleer reaktör kapasitesinin ömrü sona erdi ve sadece 311 MW yeni nükleer kapasite hayata geçti. Aynı dönemde 30 bin MW yeni rüzgar ve güneş kapasitesi şebekeye bağlandı.

 

Greenpeace’e göre dünya genelindeki kirli, tehlikeli ve pahalı nükleer reaktörlerin yerini olasılığı en yüksek seçenek, yenilenebilir enerji. Organizasyon, son 10 yılda hayata geçirilen yenilenebilir enerji kapasitesi oranının yeni yapılan nükleer yatırımların önüne geçtiğini belirtti. Örneğin Avrupa Birliği’nde 2011 yılında 6 bin MW nükleer reaktör kapasitesinin ömrü sona erdi ve sadece 311 MW yeni nükleer kapasite hayata geçti. Aynı dönemde 30 bin MW yeni rüzgar ve güneş kapasitesi şebekeye bağlandı. Greenpeace Küresel Enerji Devrimi Senaryosu’na göre 2020 yılı itibariyle yenilenebilir enerji kaynakları küresel enerji talebinin yüzde 38’ini, 2050 yılı itibariyle yüzde 95’ini karşılayabilir. Greenpeace tarafından yenilenebilir enerjinin başarısına yönelik olarak ortaya konulan verilerden bazıları şöyle sıralanıyor:

 

• İspanya, 9 Kasım 2009’da elektrik talebinin yarıdan fazlasını rüzgar enerjisinden elde etti.

 

• İspanya’nın rüzgar enerjisi üretimi, 2009 yılında kömürü yakaladı.

 

• Çin, 2010 yılında her saatte bir rüzgar gülü üretti.

 

• 2011 yılında rüzgar endüstrisi, 41 bin MW yeni ve temiz enerji üretti. Böylece geçtiğimiz yılın sonunda dünya genelinde toplam kapasite 238 bin MW’a ulaşmış oldu. Bu rakam, yüzde 21 oranında bir artışı ifade ediyor.

 

• Bugün, 75 ülke ticari rüzgar enerjisi yatırımlarına sahip, 22 tanesi 1 GW düzeyini geçmiş durumda.

 

• Hayata geçirilen yeni rüzgar yatırımlarının neredeyse yarıdan fazlası ilk defa Avrupa ve Kuzey Amerika gibi geleneksel pazarlar dışında gerçekleşti.

 

• Yeni Zelanda, elektriğinin yüzde 10’unu jeotermalden elde etmeye başladı.

 

• Portekiz’in yenilenebilir enerji üretimi, beş yıl içerisinde yüzde 15’ten yüzde 45’e çıktı.

www.geleceginenerjisi.com

28 Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR