Bu uçak yolcu değil mesaj taşıyor

Solar Impulse, güneş enerjisiyle çalışan bir uçak projesi. 26 saatlik uçuşuyla rekor kıran uçağın ikincisi, 2014`te çıkılacak dünya turu için hazırlanıyor. Yenilenebilir enerji kullanımını artırarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın peşindeki girişimci-pilot Andre Borschberg ile konuştuk. Eşi Türk olan Borschberg, dünya turunun duraklarından biri olması için Türkiye`den de davet bekliyor.

 

İsviçreli, tutkulu ve vizyoner iki girişimci Bertrand Piccard ve Andre Borschberg`ün başlattığı Solar Impulse (Güneş Etkisi), Güneş enerjisiyle çalışan bir uçak projesi. Fosil enerjiye bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerji kullanımını artırarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın mümkün olduğuna dikkat çekmek için geliştirilen proje, tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Omega, Solvay, Schindler ve Deutsche Bank projeyi destekleyen 4 büyük sponsor firma. Ayrıca 80`e yakın uluslararası şirket Solar Impulse`un proje ortağı olarak destek veriyor.

 

Bütçesi 100 milyon euro olan projeye şirketler sadece maddi destek değil, insan kaynağı ve çeşitli araştırmalar yoluyla bilgi ve içerik desteği de sağlıyor. `Himaye Komitesi` olarak adlandırılan, aralarında farklı meslek gruplarından fikir önderlerinin yer aldığı isimler de Solar Impulse projesi çevresinde düzenlenen tanıtımlara katılıyor ve projenin duyurulmasına yönelik etkinlikler düzenliyorlar.

 

Bu destekçi grupta yazar Paulo Coelho, ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve Monako Prensi Albert gibi isimler var.

 

Andre Borschberg, prototip olarak üretilen ilk uçakla 7 Temmuz 2010`da 26 saat 10 dakika 19 saniye boyunca havada kalarak, güneş enerjisiyle havacılık tarihinin ilk gece uçuşunu yaptı. Cenevre-Zürih arasında yapılan bu uçuş, tek bir damla yakıt kullanılmadı ve karbon salınımına sebep olmadan sadece Güneş enerjisiyle gerçekleştirildi. 26 saatlik bu uçuş, teknolojinin akıllı kullanımını sonucu yenilenebilir enerjiyle yapılabileceklerin sınırsızlığına vurgu yapıyor.

 

Dünya`nın etrafında tur atmak üzere tasarlanan ikinci uçağın çalışmalarıysa devam ediyor. 2014 yılında yapılması planlanan dünya turu, farklı kıtalar ve ülkelerde yapılacak etkinliklerle toplam 2,5 ayda tamamlanacak. Dünya turunun tamamlanması yaklaşık 20 günlük bir uçuş süresi anlamına geliyor.

 

TÜRKİYE`YE DE UÇMAK İSTİYOR

Bugüne kadar Avrupa`da Brüksel ve Paris`e iki uçuş yapan Solar Impulse, önümüzdeki ilkbaharda bir Akdeniz uçuşu planlıyor. Pek çok ülkeden resmi kanalla davet aldıklarını söyleyen Borschberg`in uçuş planında şimdilik Türkiye yok.

 

Eşinin Türk olması nedeniyle ülkemizi yakından tanıyan Borschberg, davet almaları halinde İstanbul`a bir uçuş planlamaktan memnuniyet duyacağını dile getiriyor.  Projenin yaratıcı ortağı ve pilotu Andre Borschberg ile aralıksız 72 saat süren simülasyon uçuşunun ardından konuştuk:

 

- Solar Impulse, nasıl başladı ve nereye doğru gidiyor?

Güneş enerjisiyle uçmak 1999 yılında sadece bir fikirdi. Bu fikrin peşinden gittik ve bize inanan bir grup oluşturduk. 2003 yılında bu fikrin üzerine inşa edilen fizibilite çalışmalarının ardından proje anons edildi. Konsept geliştirme ve prototip olan ilk uçağın üretimi üzerinden çalışmaya başladık. Yaklaşık yedi yıl süren tutkulu bir çalışmanın sonucunda prototip uçağımızla ilk uçuşlarımızı gerçekleştirdik. Hemen ardından dünyanın etrafında tur atmak üzere tasarladığımız ikinci uçağımızın çalışmaları başladı; halen devam ediyor. Yaklaşık 80 kişilik bir ekibin çalışması ve yine 80`e yakın proje ortağımız olarak tarif ettiğimiz firmaların desteğiyle projemiz ilerliyor.

 

- Solar Impulse, yolcu değil mesaj taşıyor; bu mesaj nedir?

Dünyadaki enerji kullanımının yüzde 85`i fosil enerjiye bağımlı. Biz teknolojinin akıllı kullanımıyla bu bağımlılığı azaltmayı ve yenilenebilir enerjinin insan yaşamının kalitesini yükseltecek şekilde kullanılmasının önemine işaret ediyoruz. Solar Impulse, Güneş enerjisiyle çalışıyor. Ancak amacımız sadece Güneş enerjisinin değil, yenilenebilir tüm enerji kaynaklarının insan yaşamına katılmasının mümkün olduğunu göstermek. Yenilenebilir enerjiyle havada bu yapılabiliyorsa, teknolojinin akıllı kullanımıyla yerde yapılabilecekler sınırsız.

 

- Peki, mesajınız kimleri hedefliyor?

Bu mesaj herkese; ancak önemli ölçüde politik çevreler ve karar vericileri hedefliyoruz. Hükümetlerin enerji kullanımıyla alacakları kararların değişime büyük ivme kazandıracağı önemli bir gerçek. Brüksel ve Paris`e yaptığımız ziyaretlerde, hem Avrupa Parlamentosu`ndan hem de halktan çok olumlu tepkiler aldık. Halktan aldığımız en önemli tepki, bugün dünyanın gittiği yerle ilgili pek çok olumsuz mesaj verilirken, Solar Impulse`un bu gidişin değiştirebileceğini ve yapılabilecek çok şey olduğunu gösteren pozitif bir örnek olması oldu. İnsanların bu pozitif mesajdan ilham alması ve bu konuda öncülük etmesi çok önemli. 

 

UÇUŞA SIKI HAZIRLIK 

- 72 saat süren simülasyon uçuşuna nasıl hazırlandınız?

Çok uzun bir zamandır düzenli egzersiz, yoga, meditasyon ve çeşitli nefes teknikleri üzerine çalışıyorum. Diğer yandan zihinsel hazırlık yani düşünce gücü çok önemli. Uzun zamandır bu anı bekliyordum. Eğer yeterince tutkuluysanız, yaptığınız işe inanıyorsanız düşüncenin gücüyle başarıya kolaylıkla ulaşıyorsunuz. Uçuşun hemen öncesinde özel bir hazırlık yapmadım. Dünya turu sırasında uçuş öncesi ve sonrası pek çok aktivite olacak ve bir hazırlık imkanım olmayacağı için uçuş öncesi normal bir gün gibi geçirdim. Uçuş sırasında bol miktarda su tükettim. Proje ortaklarımızdan Nestle Research Center benim için özel bir beslenme programı hazırladı. Burada dikkat edilen nokta, doğru miktarda enerji almamın yanı sıra hafif ve kolay sindirilebilir yiyecekler sayesinde vücudumun sindirim için enerji sarf etmesinin önüne geçmekti. Ayrıca hazırlanan besinler kabinde sıfırın altında 20 ila 25 derece arasındaki ısı değişikliğine dayanıklılık özelliği taşıyor. Bu simülasyon uçuşunda görmek istediğimiz, insan vücudunun 72 saat boyunca Güneş enerjisiyle uçmaya nasıl bir tepki vereceğiydi. Uçuş boyunca vücuduma bağlı elektrotlarla süreç izlendi. Hem ben hem de ekip arkadaşlarımız için önemli bir öğrenme sürecini daha geride bıraktık.

 

SOLAR IMPULSE

Solar Impulse HB SIA`nın teknik özellikleri

 - Kanat uzunluğu 63,40 m

 - Boyu 21,85 m

 - Ağırlığı 1.600 kilogram (otomobil ağırlığında)

 - Motor gücü 4 x 10 HP electric engines

 - Güneş hücresi 12 bin

 - Ortalama uçuş hızı 70 km/h

 - Maximum irtifa 8 bin 500 metre

 

İsviçre`de yılın adamı seçilen Andre Borschberg`in arkasındaki kadın bir Türk

Yasemin Çavuşoğlu Boschberg YPO (Young Presidents` Organisations) için dünyanın çeşitli ülkelerinde işadamlarına kişisel gelişim seminerleri veriyor. Solar Impulse, projesindeyse eşine beslenme, yoga ve meditasyon konusunda koçluk yapıyor. Yasemin Çavuşoğlu`na en sık sorulan soru, eşinin gerçekleştirdiği bu akılalmaz uçuşlardan korkup korkmadığı. Çavuşoğlu `Andre uçağın sadece pilotu değil. Konsept geliştirmeden teknoloji kullanımına, üretim sürecine kadar projenin her aşamasında yer alıyor. Uçağa bu derece hakim olması beni rahatlatıyor. Öylesine büyük bir inançla proje üzerinde çalışıyorlar ki onların inancına ortak olmamak mümkün değil. Ancak `Okyanus aşırı uçuşlarda şimdiki kadar sakin kalabilecek miyim kestiremiyorum` diyor. Yasemin ve Andre Borschberg çiftinin Ela, Deniz ve Teo isimli üç yetişkin çocukları var. Ela Borschberg, projenin pazarlama ve iletişim ekibinde profesyonel olarak yer alıyor.

 

Yolcu uçağı değil ama gelecekte neler olacağı bilinmez

`Solar Impulse, projesinin hareket noktası yolcu taşımak değil. Yenilenebilir enerjinin teknolojinin akıllı kullanımıyla yapılacakları göstermek adına ilham vermek. Güneş enerjisiyle çalışan yolcu uçağı, bugün uzak gibi görünse de, Charles Lindbergh de bundan yaklaşık 100 yıl önce okyanusu geçerken yolcu taşıma fikrinden uzaktı. Ama sadece 25 yıl sonra okyanus aşırı yolcu uçakları devreye girdi. Güneş enerjisiyle çalışan yolcu uçaklarının hayata geçmesi de o kadar uzak olmayabilir.` (Müjde Mısırlı - İsviçre)

www.aksam.com.tr

11.03.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR