Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği"nden Örnek Proje

Türkiye’de en fazla sığır sayısına sahip illerin başında yer alan Aydın’da inekler ve boğalar Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB)’nin projesi ile artık altın yumurtlayacak. Yıllardır atık olarak görülen ve zaman zaman da gübre olarak değerlendirilen Aydın’daki inek ve boğaların gübreleri ADSYB’nin projesi ile bundan sonra temiz enerjiye dönüşecek.

 

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında, GEKA’ya sunduğu “Hayvansal Gübreden Temiz Enerjiye” Aydın Atlası projesine hibe almaya hak kazandı. Hibe Sözleşmesi imzalanarak çalışmalarına başlanan proje ile GEKA’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programı önceliklerinden çevrenin korunması, doğal kaynakların etkin kullanımı, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik araştırmalar ile bölge potansiyelinin belirlenmesi ve yatırım kararlarına yön verecek analizlerin yapılması öncelikleri hedef alındı.

 

Yaklaşık 3 ay sürmesi planlanan proje ile genel olarak hayvansal gübrenin biyogaz üretimi yöntemi ile kaynak etkin biçimde kullanılmasının Aydın bölgesinde nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğinin ve biyogaz üretim potansiyelinin tespit edilmesi ile Aydın`ın yaşam kalitesinin artışı ile sürdürülebilir tarım ve ekonomisinin gelişimine katkı sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

 

Proje çalışmalarının, proje ortağı; Aydın Süt Üreticileri Birliği (ASÜB) ve proje iştirakçileri Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirileceği belirtildi. Proje kapsamında, Aydın ili biyogaz potansiyeli fizibilite çalışması ve raporu hazırlanarak uluslararası kuruluşlar ve yabancı yatırımcıların da bu çalışma hususunda bilgilendirilmesi amacıyla rapor İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayınlanacak.

 

“HAYVAN GÜBRELERİ SORUN OLMAKTAN ÇIKIP ENERJİYE DÖNÜŞECEK”

Projeyi değerlendiren Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Aydın ili sığır sayısı ile Türkiye’de dördüncü sırada bulunmaktadır. Hayvan gübreleri ilimizde yeterince değerlendirilememekte. Bu gübreler genellikle açıkta ve yığın halinde biriktirilerek uzun süre bekletilmektedir. Bu durumda iklim için zararlı azot oksit ve metan emisyonlarının çıkmasına, yer altı ve yeryüzü sularının yüksek derecede kirlenmesine, rahatsız edici kokulara ve insan sağlığını tehdit eden problemlere neden olmaktadır. Tüm bu sorunların çözümü biyogaz üretiminde hayvan gübrelerinin kullanılarak geri dönüşüm mekanizmasının işletilmesinden geçmekte. Biyogaz yeşil, temiz ve yenilenebilir bir enerji. Gübrelerden biyogaz elde edilirken kalan kısmı normal gübreden 2 kat daha verimli olan biyogübreye dönüşerek tekrar tarıma kazandırılmakta. İşte tüm bunların Aydın’da nasıl işleyebileceğini görmek ve hangi ilçelerimizde biyogaz tesislerinin kurulmasının uygun olacağını, verimliliği önceden tespit edebilmek için bir fizibilite çalışması yapmak istedik. Aydın için temiz çevre, temiz enerji ve sürdürülebilir tarım çok önemli kavramlar. Umarım projemiz ile yatırımcılarımızı doğru yönlendirerek Aydın’a biyogaz tesisleri kazandırabilir ve gübre yönetimi sisteminin de temellerini atmış oluruz.” diye konuştu. İHA

www.haberfx.net

04.04.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR