Güneş enerjisiyle 584 günde devri alem

İsviçreli bir grup güneş enerjisi sistemi kullanılan gemi 584 günde 60 bin kilometre yol kat ederek dünya turunu tamamladı.

 

Almanya`nın Kiel kentindeki tersanelerde inşa edilen 35 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğindeki katamaranın güneş panelleri 537 metrekare alana sahip PlanetSolar isimli katamaranı, güneş enerjili sistemle 2010 yılı Eylül ayında başlattığı dünya turunu tamamlayan ilk gemi oldu.

 

Katamaradaki paneller iyi havalarda saatte 500 ila 600 kilowatt elektrik üretiyor ve bataryaların yüzde 100 dolmasını ve geminin 300 kilometre yol kat etmesini sağlıyor. Katamaranda motordan bilgisayarlara, sıcak suya kadar herşey güneş enerjisinden elde ediliyor.

 

İçinde 5 kişilik mürettebatın bulunduğu PlanetSolar isimli katamaran, Fransa`nın güneyindeki Monako limanında coşkuyla karşılandı. Projeyi hazırlayan 40 yaşındaki Raphael Domjan, denizde geçirdikleri anları, Samanyolu`nda dolaşan bir uzay gemisinin yolculuğuna benzettiklerini anlatırken, "Gezegenimizi ve biyo-çeşitliliği korumalıyız" dedi.

 

Domjan, bu projeye 8 yıl önce başladıklarında o zamanki teknolojinin bugünkü boyutta olmadığını, bu yolculuğun güneş enerjisi endüstrisine bir ivme kazandıracağına inandığını söyledi. DHA

www.hurriyet.com.tr

06.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR