Almanya, güneş enerjisi üretiminde rekor kırdı

Almanya`daki güneş enerjisi santralleri, Cuma ve Cumartesi günleri öğle saatlerinde 22GW elektrik üreterek (tam kapasitede çalışan 20 nükleer santrale eşdeğer) bir dünya rekoruna imza attı.

 

Münster merkezli düşünce kuruluşu Yenilenebilir Enerji Sektörü Direktörü Norbert Allnoch, 22GW`lık güneş enerjisinden elde edilen elektriği ulusal şebekeye aktaran Almanya`nın, ülkedeki enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 50`sini karşıladığını söyledi.

 

Reuters`a konuşan Allnoch, `Daha önce hiçbir ülke bu kadar fotovoltaik enerji üretmemişti. Almanya son haftalarda 20GW sınırına yaklaştı, ancak ilk kez bu eşiği geçtik.` dedi.

 

İngiliz Guardian gazetesi rekorun, sanayi devi ülkelerin hafta içi bir günde elektrik ihtiyacının üçte birini, Cumartesi günü ise neredeyse yarısını güneş enerjisinden karşılayabileceğini gösterdiğini yazdı.

 

Yenilenebilir enerjinin yeterince güvenilir olmadığı ya da başlıca sanayi ülkelerinin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olmadığı yönünde yorumlar yapılıyor. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, bunun aksini ispatlamak istediğini ortaya koydu.

 

20GW seviyesi, bu yıl yapılan kapasite artırımı ve güneşli havalar sayesinde mümkün oldu. Almanya güneş enerjisi kapasitesini 2011`de 7.5GW, bu yılın ilk çeyreğinde ise 1.8GW artırarak toplam 26GW`a yükseltti.

 

Alman hükümeti geçtiğimiz yıl Japonya`da gerçekleşen Fukuşima felaketinin ardından nükleer enerji üretimine son verme kararı almış, bu çerçevede sekiz nükleer santrali derhal kapatmanın yanı sıra geriye kalan dokuz santrali de 2022 yılına kadar kapatma kararı almıştı.

www.euractiv.com.tr

29 Mayıs 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR