Konya`da Çöpten Elektrik Üretiliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi şehrin çöp toplama merkezi olan Aslım Katı Atık Depolama Sahasında kurduğu enerji üretim tesisinde Deponi Gazından elektrik enerjisi üretiyor.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Aslım Katı Atık Depolama Sahasında yapılan "Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi" ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yaşamın kalitesinin artırılabilmesi için birinci sırada temiz hava, ikinci sırada temiz su ve üçüncü sırada da temiz toprağın geldiğini belirten Başkan Akyürek, Konya çöplüğünün Konya`nın kent parkı haline geleceğini söyledi. Başkan Akyürek, "İlerde güneş enerjisi üretim tesisi de kurulacak. Burası bir üretim ve istihdam sahası konumunda. Bu tesis dünyaya, Türkiye`nin örnek gösterebileceği bir tesis. Böyle 2 tane tesis var, biri Ankara`da diğeri Konya`da. Bu tesis sadece Türkiye için değil, dünya açısından da çok önemli" dedi.

 

100 BİN NÜFUSLU BİR ŞEHRE YETECEK ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Çöpten Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi`nin 4 üniteden oluştuğunu, toplam kapasitenin saatte 6 megavat olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, "Şu anda 4 megavat kapasiteyle çalışan tesiste yaklaşık 19 bin konuta yetecek elektrik üretiliyor. Bu şu demektir, 100 bin nüfuslu bir kentin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Maliyeti yaklaşık 50 milyon lirayı bulan tesis yap-işlet modeliyle, belediyeden hiç para harcanmadan hayata geçirildi" şeklinde konuştu.

 

YENİ ENTEGRE KATI ATIK TESİSİ 60 MİLYON TL`YE KURULUYOR

Tesisin, enerjide dışa bağımlılığa karşı sadece ülke ekonomisine katkıda bulunmadığını, belediye bütçesine de yıllık birkaç milyon dolarlık katkı yaptığını vurgulayan Başkan Akyürek, "Tesise bir de sera kuruluyor. Çıkacak buhardan oluşacak ısınmayla organik ürünler yetiştirilecek. Bunun dışında şehrin dışında tarıma uygun olmayan bir arazide yeni Entegre Katık Atık Tesisini kuruyoruz. 55 hektarlık alana sahip olan tesiste düzenli depolama alanı, ayrıştırma tesisi, kompost gübre üretim tesisi, yeni enerji üretim tesisi, sızıntı suyunu arıtan tesis bulanacak" dedi. Başkan Akyürek, Katı Atık Entegre Tesisi`nin maliyeti 23 milyon Euro olduğunu, bunun yüzde 68`ini Avrupa Birliği`nin, yüzde 10`unu Çevre Bakanlığı`nın karşılayacağını, yüzde 22`sinin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını hatırlattı.

 

Konya olarak belediyecilikte yeni açılımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Akyürek, 8 yıl önce seslendirdikleri fiziki-sosyal-kültürel belediyecilik ayaklarına ekolojik belediyecilik ve e-belediyecilik ayaklarını da eklediklerini dile getirdi.

 

Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi`nin gerçekleştirdiği Atıksu Arıtma Tesisi, Mor Şebeke, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, bitkisel ve madeni yağların geri kazanımı, hava kalitesi yönetimi, güneş enerjisi ile aydınlatma çalışmaları, Akıllı Bisiklet, rüzgar enerji santrali ve jeotermal enerji çalışmaları, Çevre Analiz Laboratuvarı, Mavi Tünel`den Konya`ya kazandırılan içme suyu gibi ekolojik belediyecilik çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Konuşmanın ardından Başkan Akyürek, toplantıya katılan basın mensuplarıyla birlikte tesisleri gezdi. KONYA (İHA)

www.sondakika.com

07 Haziran 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR