Karacadağ`da Elektrik üretiyor

Şanlıurfa’ya 150 kilometre uzaklıkta bulunan Siverek sınırları içinde bulunan Karacadağ’da elektrik şebekesi bulunmadığından bölgede yaşayan göçerler buna ilginç bir çözüm buldu.

 

Bölgede yıllardır elektriksiz yaşayan göçerler yaz aylarında geceleri lüks lambası kullandıklarını ifade etti. Geçtiğimiz yıl İstanbul’dan gelen bir firmanın kendilerine Güneş Enerjisiyle elektrik üreten bir sistem kurduklarını dile getiren Yasin Yıldırım “Bize gelen firma güneş enerjisiyle elektrik üretebileceğimizi söyledi. İlk günlerde 3-4 saat elektrik üreten Güneş Enerjisi zamanla gücünü kaybetti. Şimdi gece 1-2 saat 5-6 ampül çalıştırıyor. 1 saatte televizyon izliyoruz. O zamanda sadece haberler izliyoruz. Bir başka parçası daha var. Onunla da sadece el fenerlerini şarj ediyoruz. Bölgede kurtlar sürüyle dolaşıyor. Hayvanları telef etmesin diye gece gündüz nöbet tutuyoruz.” dedi.

 

Okul okumadıklarını vurgulayan Maruf Kılıç “Dedem bu işi yapıyordu, Babam bu işi yapıyordu ben yine bu işi yapıyorum. Okul yok, yol yok, su yok, elektrik yok. Telefon çekmiyor. Burada hayvanlarla birlikte yaşıyoruz.” diye konuştu.

 

Şanlıurfa’nın Karacadağ bölgesinde yaklaşık 1000 göçer yaşıyor.

www.sanliurfa.com

18.06.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR