AB ve Çin `güneş paneli` sorununu çözdü, ticari savaşın önüne geçti

Avrupa Birliği ve Çin`in, güneş paneli ihracatıyla başlayıp daha sonra şaraptan çeliğe kadar pek çok sektörü kapsayan ticari anlaşmazlıkların üstesinden geldiği bildirildi.

 

Avrupa Komisyonu`nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht ve Çin Ticaret Bakanlığı, altı hafta süren müzakerelerin ardından Avrupa`da satılacak Çin malı güneş panellerine uygulanacak asgari fiyatta anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

 

Avrupalı güneş paneli üreticileri, büyük sübvansiyonlardan faydalanan Çinli firmaları damping yapmakla suçluyordu. Üreticiler, ticaret hacminin 21 milyar Euro`yu bulduğu pazarda Çinli firmaların Avrupa`da güneş panellerini maliyetin altında fiyattan sattığını iddia ediyordu.

 

Haziran ayında Çin malı güneş panellerine anti-damping vergisi uygulamaya başlayan Avrupa Komisyonu, bu vergileri Ağustos ayında artırmayı planlıyordu. Ancak başta Almanya olmak üzere Çin ile ticaretin geleceğinden endişe eden bazı Avrupa ülkeleri bu plana karşı çıkıyordu.

 

De Gucht, `Dostça bir çözüm bulduk. Çinli güneş paneli ihracatçılarının önerdiği fiyat beni tatmin etti` dedi.

 

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Şen Danyang da anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

 

Reuters`a konuşan bir diplomasi kaynağı, anlaşmaya varılan fiyatın watt başına 0.56 Euro cent olduğunu söyledi.

 

AB`den gelen hamle karşısında Çin de Avrupa malı şaraplar hakkında damping soruşturması başlatmıştı. Güneş panellerindeki sorunun çözülmesiyle birlikte bu soruşturmanın da durdurulması bekleniyor.

www.euractiv.com.tr

29 Temmuz 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR