İzmir`de `temiz üretim` projesi

``İzmir Bölgesinde Eko Verimlilik (Temiz Üretim) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi`` İZKA binasında düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye`yi çevreleyen ülkelerde nükleer enerji santrallerinin bulunduğunu, bu konuda bir tehlike varsa Türkiye`nin zaten bu tehlikeyle karşı karşıya olduğunu savunarak, nükleer enerji santrali kurmanın kaçınılmaz olduğunu öne sürdü.

 

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından EBSO, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve ODTÜ`nün birlikte yürüteceği ``İzmir Bölgesinde Eko Verimlilik (Temiz Üretim) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi`` İZKA binasında düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

 

Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, eko verimlilik konusunun ham maddede kirliliğin kaldırılmasından üretimin tüm aşamalarında verimli çalışmayı öngördüğünü, bu süreçlerde Türk sanayisinin 2008`de yaşadığı kriz ile önemli dersler çıkardığını ve verimliliğini artırarak daha rekabetçi bir konuma ulaştığını söyledi.

 

Yorgancılar, İzmir`de başlayacak eko verimlilik projesinin kağıt üzerinde kalmaması, örnek uygulamaların ortaya çıkmasını önemsediklerini söyledi.

 

Doğalgaz sıkıntısı

Yorgancılar, İzmir`deki iki organize sanayi bölgesinin Türkiye`nin gaz temininde sıkıntı yaşanması nedeniyle yeteri kadar gaz alamayacaklarından endişe ettiğini, bu konuda BOTAŞ ile yapılan görüşmeler hakkında oda olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bilgi verildiğini ifade etti.

 

Türkiye`nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için enerjide dışa bağımlılık sorununu çözmesi gerektiğine dikkati çeken Yorgancılar, burada da nükleer enerjinin bir çözüm olarak gözüktüğünü söyledi.

 

Yorgancılar, şu görüşleri dile getirdi:

``Nükleerden çekinmememiz, korkmamamız lazım. Ülkemizin etrafına baktığımız zaman 7-8 ülkede nükleer enerji santralleri var. Bir tehlike varsa Türkiye zaten bu tehlikeyle karşı karşıya. Ancak bilime bağlı olarak, yeni teknolojiyle mutlaka nükleer enerji santralini kurma zorunluluğu var. Yoksa enerji konusunda dışa bağımlılığımızın daha uzun süre devam edeceğini rakamlar göstermektedir. Geçmişte olduğu gibi 2-3 saatlik kesintileri gördüğümüz günleri tekrar yaşayabiliriz.``

 

İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, projenin eko verimlilik konusundaki bilgilerin sanayiye yaygınlaşmasını amaçladığını, bu alanda firmaların verilecek çeşitli desteklerle örnek uygulama modellerini ortaya koyacağını, dünyada gelişen yeşil üretim anlayışının Türkiye`de de benimsenmesini istediklerini söyledi.

 

Can, İzmir`in ABD Enerji Bakanlığı tarafından enerji verimliliği konusunda pilot il olarak seçildiğini de hatırlatarak, bu kapsamda yapılan çalışmaların projeyle paralel yürütüleceğini ifade etti.

 

TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı ise 2008`den bu yana yürütülen eko verimlilik programı kapsamında İzmir`de uygulanacak projeyle somut hedeflere ulaşılmasının amaçlandığını bildirdi.

 

Proje kapsamında, belirlenecek sektörlerden firma temsilcilerine üretim süreçlerinde daha temiz ve verimli üretimin nasıl yapılabileceği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verilecek.

www.gercekgundem.com

14.12.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR