"Güneş Festivali" Paneli Yapıldı

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi ile Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği 3. Soli Güneş Festivali etkinlikleri kapsamında ‘Güneş Enerji Sistemleri ve Soli Pompeipolis’ adlı panel düzenlendi.

 

Liva Otel’de gerçekleşen panele, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, MMO Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alper Turna, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Nuri Özdemir, sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan MMO Şube Başkanı Turna, Mersin’in bir güneş kenti olduğunu, sıcak su sistemlerinin yanı sıra amaçlarının, Mersin’i güneşten faydalanarak üretilen diğer teknolojilerin de merkezi haline getirmek olduğunu söyledi. Bu çalışmaların gerçekleşmesiyle enerji savaşlarının merkezi olan Ortadoğu’da Mersin’in barışa katkı sunan bir kent haline geleceğini dile getiren Turna, “Kentimizde güneşli geçen günler hesaplandığında güneş enerji sistemleri üretilebilir. Hayatın kaynağı olan güneş, 210 bin kilovat saat enerji üretmektedir. Bu enerji günümüzde dünyada tüketilen enerjinin 2 bin 500 katıdır. Maalesef güneş enerjisinden termal sistem olarak yararlanıyoruz” dedi.

 

“FESTİVALİMİZİN EĞLENCE BOYUTUNU İLERİ BİR TARİHE ALDIK”

Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ise Hakkari’de teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit düşen 8 askere Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı, yaralı askere de acil şifalar dileyerek sözlerine başladı. Göreve geldikleri ilk günden itibaren ‘Güneş Günü’ ile ilgili etkinlik düzenlemenin akıllarında olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bu yıl 3.’sünü düzenliyoruz. Birincisini düzenlerken de teröristlerin hain saldırısıyla karşılaşan askerlerimizden 13 şehit vermiştik. Bu yıl da 8 şehidimiz var. Böylesine bir acının yaşandığı günlerde etkinliklerimizin eğlence boyutunu sürdüremezdik, eğlence boyutunu ileri bir tarihe almayı uygun gördük” ifadelerini kullandı.

 

Güneş enerjisinden yararlanmayı bir eyleme dönüştüremedikleri için bu paneli düzenlediklerini belirten Yıldırım, “Tabii bunun yanında da amacımız, dünyanın gündeminde olan antik değerlerimizi tanıtmak ve güneş enerjisinden yararlanmayı tüm boyutlarıyla anlamak. Bu iki çok değerli hassas konumuzu bir araya toplayarak, bilimsel boyutuyla tartışmak ve elde edilecek sonuçları kamuoyu ile paylaşmak ihtiyacı duyuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Zeren başkanlığında gerçekleşen ‘Güneş Enerji Sistemleri ve Soli Pompeipolis’ panelinde, Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve GAP-YENEV Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Bulut birer sunum yaptılar.

 

Soli Pompeipolis kazılarını yürüten Prof Dr. Remzi Yağcı ise Soli’de antik dönemlerde de festivaller düzenlendiğini, bu festivallerde yapılan çeşitli etkinliklerin günümüzde de canlandırılabileceğini kaydetti. Bu etkinliklerden en önemlilerinden birinin koşu yarışmaları olduğunu söyleyen Yağcı, Soli’nin güneş enerjisi ile aydınlatılmasının da mümkün olabileceğini dile getirdi.

 

Panel, konuşmacılarla konukların soru-cevaplarının ardından, panele katkısı olanlara verilen plaketlerle sona erdi. (İHA)

www.haberfx.net

22.06.2012

İçel İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR