Elektrik üretimi karlı bir alan

EPDK Başkanı "Yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacak lisanssız elektrik üretimi çok karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak" dedi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, azami kurulu gücü 500 kW`ya kadar olan elektrik üretim tesislerinin lisanssız olarak kurulmasına olanak sağlanmasının önemli bir uygulama olduğunu belirterek, "Lisanssız elektrik üretimi karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak" dedi.

 

EPDK Başkanı Köktaş, Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) tarafından düzenlenen Lisanssız Elektrik Üretimi Bilgilendirme Toplantısı`nda katıldı. Lisanssız üretimle ilgili mevzuatın tamamlanmasının ardından başvuruların kabul edilmeye başlandığını anımsatan Köktaş, kısa süre içinde 200 başvurunun yapıldığını ve bunlardan 50`sinin kabul edildiğini bildirdi. Bu alanda yapılacak başvurularda gerçek ve tüzel kişi olma zorunluluğunun bulunmadığının altını çizen Köktaş, şunları kaydetti: "Her abone 250 lira karşılığında başvuruda bulunabilecek ve başvurusu kabul edildiği takdirde bir üretim tesisi kurabilecek. Bu üretim tesisleri dağıtım sistemine bağlanabilecek. Bir tek, üretim-tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içinde olması şartı söz konusu. İhtiyaç fazlasını satabilme imkanına sahip olan üreticiler, 10 yıl süreyle Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) çerçevesinde belirlenen fiyatlardan alım garantisinden de yararlanacak."

 

Başvurular il özel idaresi ve dağıtım şirketine

Lisanssız elektrik üretiminin finansman, makine üretimi ve müşavirlik hizmetleri gibi alanlarla kısa sürede yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacağını vurgulayan Köktaş, "Lisanssız elektrik üretimi çok karlı bir alan. Hem ülkemiz hem de bu alana yatırım yapan kazançlı çıkacak. Bizim önceliğimiz bu konudaki en önemli önceliklerimiz, üretim tesisinin yenilenebilir enerji ve kojenerasyona dayalı olması ile tüketim tesisi ile aynı yerde olması. Bu alanı cazip kılabilmek için mümkün oldukça bürokrasiden uzak tutmaya çalıştık. Başvurular hidroelektrik tesisler için İl Özel idarelerine, diğer tesisler için ilgili dağıtım şirketine yapılacak. Hidroelektrik tesisleriyle yoğun bir ilgili var ama DSİ`nin bu konudaki düzenlemesi tamamlanmadığı için başvurular daha başlamadı" diye konuştu.

www.geleceginenerjisi.com

03 Temmuz 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR