Pakistan Pencap Eyaleti ile Enerji Alanında İşbirliği Toplantısı ve İkili İş Görüşmeleri gerçekleştirildi

 

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu organizasyonu ve Pakistan Pencap Eyaleti Hükümeti İşbirliği ile “Enerji Alanında İşbirliği Toplantısı ve İkili İş Görüşmeleri, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın katılımları ile 17 Ekim 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti

 

Pencap Enerji Bakanlığı tarafından yatırım imkanlarını içeren sunumların gerçekleştiği toplantının açılış konuşmasını DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Tuğrul Erkin yaptı.

 

Türk özel sektörü olarak Pencap’ın son yıllardaki ekonomik başarılarını, gerçekleştirilen bütçe ve mali reformları, yakından takip etiklerini belirten Erkin,“Umut ediyorum ki İyileşen yatırım ortamı ile fırsatlar cenneti Pencap’ta önümüzdeki günlerde daha fazla Türk yatırımı yapılacaktır. Yatırımcı dostu Pencap hükümetini yanımızda görmek bizleri bu eyalette yatırım yapmak için daha fazla heyecanlandırıyor” dedi.

 

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası sermayeyi cesaretli yatırımcılarımızla bir araya getirerek, Pakistan`ın bu zor gününde enerji ile ilgili yatırımlarını rahatlıkla yönetebiliriz ve katkıda bulunabiliriz" dedi. Türk halkının kendisine yapılan iyilikleri unutmadığını ifade ederek, "Pakistanlı kardeşlerimiz, zor günlerimizde bizim yanımızda oldu" ifadesini kullandı.

 

Türkiye`nin politikalarında Pakistan ile sürekli iş birliği bulunduğunu kaydeden Yıldız, "Uluslararası sermayeyi cesaretli yatırımcılarımızla bir araya getirerek, Pakistan`ın bu zor gününde enerji ile ilgili yatırımlarını rahatlıkla yönetebiliriz ve katkıda bulunabiliriz. Sayın Şahbaz Şerif ve Navaz Şerif ile Pakistan ve Türkiye`de yaptığımız görüşmelerde, bu heyecanı karşılıklı hissettik. Bundan sonra artık somut ve sonuç odaklı projeler üretmek olacak" şeklinde konuştu.

 

Gerek kömürde gerek maden yataklarında karşılıklı yapabilecek çok şeyin bulunduğunu belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

 

"Burada Enerji Bakanlığımıza bağlı ilgili kuruluşlarımızın temsilcileri de var. Onların bu toplantıyı sonuna kadar takip ederek, DEİK ve diğer STK`larla beraber iyi bir iş çıkartacaklarına inanıyorum. Pakistan`da yüksek düzeyde stratejik işbirliği toplantıları gerçekleştirdik. Burada yaptığımız toplantılarda artık somut adımlar atmamız gerektiğine vurgu yaptık. Bu toplantıdan hemen sonra Ankara`da Pakistan`ın bütününü kapsayan ve oradaki enerji yatırımlarını, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla beraber tamamlayan bir toplantı daha yapacağız. 22 Kasım`da gerçekleştirilecek toplantımıza hepiniz davetlisiniz."

 

Yıldız, Türkiye`nin Demokratik Pakistan`ın Dostları Grubu gibi çok taraflı süreçlerde aktif ve yapıcı bir rol üstlendiğini ve bu politikaya devam edeceğini söyledi. Dünyada siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerle ciddi sıkıntı yaşayan ülkeler olduğunu anımsatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Hala dünyada 1,4 milyon insan elektrikle tanışmamış durumda bulunuyor. Ülkelerimizin 200-300 yıl önceki hali gibi yaşayan ülkeler var. Özellikle bu coğrafyada siyasi istikrarın yakalanmış olmasıyla bunların mutlaka sektörlere yansıyacağına inanıyorum. Ben Pakistan ile enerji alanında yapacağımız yatırımların, dostluğumuz ve kardeşliğimizi besleyen unsur olarak görüyorum. 5 nehrin birleşerek hayat verdiği Pencap`ta hidroelektrik santralleriyle ilgili potansiyel var. Bu potansiyeli mutlaka karşılıklı değerlendirmemiz lazım. Yaptığımız ikili görüşmede Türkiye`de olduğu gibi uluslararası yatırımcıları makul karlarla beraber yatırım fırsatlarını oluşturmak lazım."

www.deik.org.tr

17.10.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR